Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2024

Krakers vertrokken uit Amsterdamse villa Yandex-oprichter Arkadi Volozj

De krakers zijn vertrokken uit de villa van Arkadi Volozj aan de Vossiusstraat in Amsterdam. Zij verbleven anderhalf jaar lang in de woning van de Russische techondernemer, die lange tijd op een sanctielijst stond en geen gebruik kon maken van het pand.

Krakers vertrokken uit Amsterdamse villa Yandex-oprichter Arkadi Volozj image

Volozj is vorige week door de Europese Unie (EU) van een sanctielijst gehaald. De ondernemer stond sinds 2022 op deze lijst aangezien zijn bedrijf Yandex, de grootste zoekmachine van Rusland, Russische propaganda zou verspreiden. Volozj sprak zich later expliciet uit tegen de oorlog in Oekraïne en noemde deze 'barbaars'.

Weer toegang tot Amsterdams herenhuis

Nu de ondernemer niet meer op de sanctielijst staat, krijgt hij ook weer toegang heeft tot zijn herenhuis aan de Amsterdamse Volssiusstraat. Krakers namen anderhalf jaar lang geleden intrek in het pand. Een rechter oordeelde dat zij in het pand mochten verblijven, op voorwaarde dat zij geen overlast veroorzaakte.

De ondernemer had via zijn advocaten de krakers laten weten dat zij het pand moesten verlaten. Zij dreigden onder meer een schadeclaim in te dienen indien de krakers niet zouden vertrekken. De krakers kregen twee weken de tijd ander onderkomen te zoeken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!