Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2024

Cloudflare neemt complexiteit van multi-cloudomgevingen weg

Het beheer van multi-cloudomgevingen brengt uitdagingen met zich mee. Zo vraagt iedere publieke cloud om specifieke kennis en levert het integreren van diverse omgevingen veel handmatig werk op. Met Magic Cloud Networking neemt Cloudflare deze uitdagingen voor klanten weg en stroomlijnt zowel het beheer als de beveiliging van hun multi-cloudomgevingen. Magic Cloud Networking is onderdeel van het SASE-platform Cloudflare ONE.

Cloudflare neemt complexiteit van multi-cloudomgevingen weg image

Werken in de cloud biedt grote voordelen, onder meer op het gebied van schaalbaarheid en de beschikbaarheid van de IT-omgeving zonder overhead van eigen infrastructuur. Tegelijkertijd brengt werken in de cloud echter complexiteit met zich mee, zeker indien je meerdere publieke clouds met elkaar combineert. Wie voorheen meerdere publieke clouds combineerde, moest de virtual private clouds die in deze omgevingen draaien handmatig met elkaar verbinden en beveiligen.

Netwerkfuncties blijven achter

Het beheer van een multi-cloudomgeving kan complex zijn. Onder meer het beheren van zowel het netwerk als securityaspecten van hun cloudomgevingen leidt tot uitdagingen. Een veelvoorkomend probleem is dat naarmate applicaties naar de cloud verschuiven, netwerkfuncties in veel gevallen achterblijven.

De mogelijkheden die publieke cloud-providers netwerkteams in de meeste gevallen bieden voor het definiëren, verbinden en beveiligen van hun cloudinfrastructuur zijn beperkt. Providers zijn daarnaast vaak relatief traag met het integreren van enterprise netwerk-toepassingen en hebben hun objectmodel niet met andere clouds gestandaardiseerd. Bedrijven die naar de cloud migreren ervaren hierdoor een hoge administratieve overhead en een gebrek aan support voor geavanceerde functionaliteiten.

Een andere uitdaging is een gebrek aan end-to-end inzicht. Zo zijn veel tools die inzicht moeten geven in een cloudomgeving in de praktijk lastig te gebruiken. Binnen veel cloudomgevingen zijn daarnaast silo’s aanwezig die adequate monitoring en troubleshooting in de weg staan.

Centrale interface voor beheer van netwerkcomponenten

Magic Cloud Networking biedt uitkomst en vereenvoudigt het met elkaar verbinden van virtual private clouds. De oplossing creëert één centrale interface waarmee beheerteams eenvoudiger wijzigingen aan netwerkcomponenten kunnen implementeren en beheren.

Het merendeel van de bedrijven vertrouwt vandaag de dag op grote publieke cloudproviders. Zij moeten cloudnetwerkplatforms handmatig configureren en beheren voor het verbinden van iedere virtual private cloud. Multi-cloud netwerkmogelijkheden stelt bedrijven in staat meerdere cloudomgevingen te gebruiken en hierop eenvoudig hun connectiviteit- en securitybeleid uit te rollen en beheren. Met Magic Cloud Networking kunnen organisaties dan ook een uniform beleid toepassen in alle private cloudomgevingen waarvan zij gebruikmaken.

Technologie van Nefeli Networks

De technologie is afkomstig van Nefeli Networks, dat door Cloudflare is overgenomen. Nefeli Networks is een startup in multi-cloud netwerkmogelijkheden, gespecialiseerd in het terugdringen van de complexiteit voor IT- en DevOps-teams. De startup biedt een uniforme netwerkmanagementlaag voor cloudimplementaties. De technologie van Nefeli neemt zo de kunstmatige grenzen binnen of tussen cloudplatforms weg, en helpt bedrijven maximaal te profiteren van de voordelen van de cloud.

Nefeli hanteert een unieke aanpak voor multi-cloudnetwerken. Het maakt gebruik van API’s van publieke cloud providers om een gecombineerde abstractielaag te creëren over native cloud constructs. Deze laag biedt multi-cloudnetwerkmanagement en -operations, zonder losse gevirtualiseerde netwerkfuncties te hoeven uitrollen of beheren.

Nefeli Networks nam eerder deel aan Workers Launchpad. Met dit programma ondersteunt Cloudflare startups bij het opschalen van hun activiteiten met behulp van financiering, tools en een community. Als onderdeel van Workers Launchpad onderzocht het Nefeli-team het opschalen van hun technologie. Via de overname van het team en de technologie van Nefeli versnelt Cloudflare de ontwikkeling van Magic Cloud Networking.

De cloudreis vereenvoudigen

Je kunt Magic Cloud Networking in feite vergelijken met een online reisplanner voor het openbaar vervoer. Wil je een reis maken door heel Europa? Dan maak je daarbij gebruik van meerdere openbaar vervoersmiddelen en vervoersbedrijven. Ieder bedrijf biedt zijn eigen systeem aan voor het boeken van een reis, waarbij je telkens met nieuwe processen, workflows en verschillende talen te maken krijgt. Indien je bij iedere individuele vervoerder een deel van je reis moet boeken, is het plannen van je volledige reis al snel complex. Kan je echter via één handige tool in één keer alle stappen van je reis boeken bij de diverse vervoersbedrijven waarmee je reist? Dan dring je deze complexiteit aanzienlijk terug en is het boeken van je reis veel eenvoudiger.

Magic Cloud Networking biedt vergelijkbare voordelen voor het plannen van je cloudreis. De technologie fungeert als centrale reisplanner, waarmee je de volledige reis door de cloud van A tot Z kunt plannen. Ook faciliteert Magic Cloud Networking het doorvoeren van eventuele wijzigingen aan je reis, en krijg je via de oplossing handige statusupdates over je reis.

Schaalbaar netwerk bouwen met geautomatiseerde workflow

De nieuwe technologie neemt veel complexiteit weg. Je logt simpelweg in op je Cloudflare dashboard, waarna Magic Cloud Networking al je netwerkresources identificeert waartoe je bij verschillende cloudproviders toegang hebt. De technologie visualiseert je cloudnetwerk end-to-end in één interface. Met behulp van een volledig geautomatiseerde en eenvoudige workflow bouw je vervolgens eenvoudig een schaalbaar netwerk.

Prettig aan deze werkwijze is dat je minder expertise nodig hebt op het gebied van de netwerkstacks die verschillende publieke cloudproviders gebruiken. Dat is een groot voordeel met het oog op de schaarste op de IT-arbeidsmarkt. “IT-teams zijn vaak overweldigd doordat zij op meerdere clouds dezelfde services en applicaties moeten beheren. Dit creëert extra werk en onnodige complexiteit rond het onderhouden en uitvoeren van veranderingen in de infrastructuur. Het verbinden van meerdere virtuele private clouds vereist ook specialistische kennis over de netwerkstacks van meerdere clouds, wat moeilijk te vinden is.

Onderdeel van Cloudflare One

Cloudflare integreert Magic Cloud Networking in Cloudflare One. Dit Secure Access Service Edge (SASE)-platform combineert netwerkproducten die professionals in staat stellen hun werk optimaal uit te voeren, ongeacht de locatie waar zij actief zijn. Cloudflare One is een Zero Trust Network-as-a-Service platform, dat netwerkconnectiviteitsdiensten combineert met Zero Trust security-diensten. Maximale beveiliging staat bij Zero Trust centraal, waarbij je ook gebruikers en apparaten die zich al op je netwerk bevinden niet automatisch vertrouwt en je inzet op continue validatie.

Magic Cloud Networking is momenteel in gesloten beta beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!