Redactie - 29 maart 2024

Israël gebruikt mogelijk gezichtsherkenning in Gaza

Israël zou massasurveillance met gezichtsherkenning hebben uitgerold in de Gazastrook. Dat bericht The New York Times na eigen onderzoek.

Israël gebruikt mogelijk gezichtsherkenning in Gaza image

De technologie zou vorig jaar aanvankelijk zijn ingezet om Israëliërs te zoeken die waren gegijzeld door Hamas. De Israëlische autoriteiten begonnen de technologie vervolgens ook te gebruiken om mensen te zoeken die banden hebben met groepen als Hamas.

Het initiatief zou steeds verder zijn uitgebreid tijdens de Israëlische militaire operatie in Gaza. Militairen namen camera’s mee met de technologie en er zijn controleposten opgezet waar gezichten van Palestijnen gefilmd konden worden zonder hun medeweten of toestemming.

Meerdere bronnen van de krant zeggen alarm te slaan, omdat ze vinden dat Israël tijd en middelen verspilt met het programma. Dat zou ook niet altijd goed werken. Zo worden burgers volgens een ingewijde soms per ongeluk aangezien voor Hamasstrijders. Een voorbeeld is de Palestijnse dichter Mosab Abu Toha, die bij een checkpoint werd opgepakt. Volgens het systeem stond hij op de lijst van gezochte personen. Na twee dagen in een gevangenis waar hij werd geslagen en ondervraagd, werd Toha weer in Gaza gedropt zonder verdere verklaring.

Corsight

Israël zou gebruik maken van technologie van de Israëlische start-up Corsight, maar volgens bronnen van de krant ook van het gratis Google Photos. Zo kunnen gezichten van mensen worden geïdentificeerd op beelden van menigtes en op dronebeelden. Israëlische functionarissen zouden een database met afbeelden van mensen hebben geüpload bij Google Photos. Ze konden vervolgens de zoekfunctie gebruiken om personen te identificeren, aldus de krant.

De technologie van Google zou volgens een bron uitstekend in staat zijn om gezichten te vergelijken. Er kunnen zelfs mensen worden herkend als maar een beperkt deel van hun gezicht te zien is.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!