Wouter Hoeffnagel - 05 april 2024

VS willen onderhoud door ASML aan Chinese chipmachines stoppen

De Verenigde Staten (VS) willen dat ASML stopt met het onderhouden van bepaalde chipmachines in China. Het wil de druk op de Nederlandse overheid om dit onderhoud aan banden te leggen de komende tijd verder opvoeren.

VS willen onderhoud door ASML aan Chinese chipmachines stoppen image

Dit meldt Reuters op basis van twee bronnen die bekend zijn met de situatie. De VS scherpte afgelopen week zijn exportbeperkingen rondom AI voor China aan. Waar eerder al de export van specifieke AI-gerichte chips van Nvidia aan banden werd gelegd, is nu ook de export van laptops die deze chips omvatten ingeperkt.

VS willen actie tegen onderhoudscontracten

Reuters meldt nu dat de VS ook vanuit Nederland actie willen. Chipfabrikant ASML mag weliswaar diverse chipmachines niet meer aan China leveren, maar biedt nog wel onderhoud aan sommige chipmachines. De VS willen dat de Nederlandse overheid strenger optreedt tegen Chinese onderhoudscontracten van ASML.

Alan Estevez, verantwoordelijk voor het Amerikaanse exportbeleid, ontmoet komende weet Nederlandse ambtenaren om het onderwerp te bespreken. Hierbij zijn ook vertegenwoordigers van ASML aanwezig. Mogelijk willen de Amerikanen ook voorstellen specifieke Chinese chipfabrieken toe te voegen aan een lijst met partijen waaraan Nederlandse apparatuur niet geleverd mag worden.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de komst van Estevez, maar wil niet inhoudelijk ingaan op de bespreking. ASML en het Amerikaanse ministerie van Handen willen niet reageren op vragen van Reuters.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!