Wouter Hoeffnagel - 08 april 2024

Blauw vinkje op X wordt voor sommige gebruikers weer gratis

X verandert zijn werkwijze rondom het bekende blauwe vinkje opnieuw. Wie meer dan 2.500 geverifieerde gebruikers heeft, krijgt het vinkje voortaan weer gratis.

Blauw vinkje op X wordt voor sommige gebruikers weer gratis image

Het is een nieuwe aflevering van de eeuwige soap rond blauwe vinkjes op Twitter – het huidige X. Geverifieerde gebruikers kregen op het voormalige Twitter een blauw vinkje; het was aanvankelijk een soort statussymbool. Na de overname van Twitter door Elon Musk, begon een lange soap rond het af- en weer invoeren van blauwe verificatievinkjes, het betalend maken van verificatie en het invoeren van andere vinkjes in andere kleuren. We gaan hier zelfs geen poging doen om de volledige geschiedenis te reconstrueren, maar het lijkt er nu toch op dat Musk zijn pogingen opgeeft om van ‘blauwe vinkje’ een grootschalig inkomstenmodel te maken.

Voordelen van Premium voor populaire gebruikers

Gebruikers met meer dan 2.500 – geverifieerde – volgers krijgen voortaan weer gratis een blauw vinkje. Dat was tot voor kort het alleenrecht voor al wie centen neerlegt voor een Premium-abonnement bij X. Wie 2.500 geverifieerde volgers heeft krijgt ook de andere voordelen van Premium zoals minder advertenties. Gratis Premium+ is er voor al wie meer dan 5.000 geverifieerde volgers heeft.

De beslissing van Musk valt niet overal in goeie aarde: ook dat is een constante in de soap rond de blauwe vinkjes. Er wordt nu visueel geen onderscheid meer gemaakt tussen gebruikers die betalen voor Premium en zij die het gratis krijgen. Sommige X’ers geven daarom op hun account nu expliciet aan dat ze niét betalen voor Premium.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!