Redactie - 09 april 2024

TSMC bouwt derde chipfabriek in de VS

Het Taiwanese chipconcern TSMC, de belangrijkste leverancier van de AI-chips van Nvidia, bouwt een derde fabriek bouwen in de Amerikaanse staat Arizona. De totale investering van de chipmaker in de Verenigde Staten (VS) komt hiermee uit op 65 miljard dollar.

TSMC bouwt derde chipfabriek in de VS image

Lael Brainard, de belangrijkste economische adviseur van president Joe Biden, spreekt over een ‘nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de halfgeleiderindustrie in de Verenigde Staten’. Tijdens een gesprek met de pers legde ze uit dat de door TSMC geplande investering gebaseerd is op een voorlopig akkoord met het ministerie van Handel, dat gelinkt is aan de Chips and Science Act. Op grond van dat akkoord ontvangt het bedrijf tot 6,6 miljard dollar aan directe financiering ontvangen en nog eens 5 miljard dollar in de vorm van leningen.

Met de Chips and Science Act wil Biden Amerika beschermen tegen toekomstige tekorten van deze essentiële chips, die worden gebruikt in mobiele telefoons, elektrische auto’s en geavanceerde militaire apparatuur. Momenteel zijn de VS voor de componenten sterk afhankelijk van Azië en daardoor kwetsbaar in het geval van een geopolitieke crisis, vooral in een regio zoals Taiwan. China beschouwt het eiland namelijk als een van zijn provincies. TSMC plande al de bouw van twee fabrieken in Arizona. Door de plannen voor een derde, verhoogt de chipmaker de totale investering van 40 naar 65 miljard dollar.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!