Redactie - 10 april 2024

Vietnam zet in op eigen chipproductie

Vietnam wil tegen het einde van dit decennium zelf chips produceren. Het wil daarvoor een ecosysteem rondom chipproductie opbouwen.

Vietnam zet in op eigen chipproductie image

Reuters meldt op basis van een Vietnamese overheidsmededeling dat premier Pham Minh Chinh wil dat lokale telecomoperator Viettel, in handen van het leger, zich gaat toeleggen op de chipsector. "De productie van halfgeleiders is momenteel beperkt tot een aantal regio’s in de wereld en Vietnam wil de halfgeleidersector verder ontwikkelen en er een ecosysteem rond bouwen", aldus premier Pham Minh Chinh via een overheidsmededeling.

Chipproductie op Vietnamese bodem is niet nieuw

Vietnam produceert al langer chips, maar dat zijn vooral fabrieken van buitenlandse bedrijven. Onder meer Intel, Samsung, Qualcomm, Marvell en Amkor hebben er sites. Wat voor chips en voor welke toepassingen het land zelf wil produceren is niet bekend.

Vietnam positioneert zich de laatste jaren wel vaker als een handige uitvalsbasis voor de productie van technologie. Met de relaties tussen de VS en China op een dieptepunt, verhuisde Apple eerder al een deel van haar productie naar het land. Ook de toeleveranciers verhuizen mee, maar dat is een proces dat enkele jaren duurt.

Geen onlogische stap

De productie van chips (halfgeleiders) is daarbij nog iets complexer. Die fabrieken (fabs) zijn heel duur om te bouwen en op punt te stellen, terwijl de meest geavanceerde chips vrij snel technologisch verouderd zijn. Tegelijk vragen ze ook zeer specifieke expertise en de juiste apparatuur.

Maar er is ook ruimte voor chipproductie. Vandaag is Taiwan zowat de chipproducent van de halve wereld, maar het eiland is ook gevoelig voor aardbevingen (vorige week vond er nog een aardschok plaats), en het wordt door China nog steeds gezien als opstandige provincie. Dat maakt dat zowel in de VS, als in Europa en nu ook in Vietnam wordt nagedacht om meer chips op eigen bodem te produceren.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!