Wouter Hoeffnagel - 11 april 2024

4.000e lid sluit zich aan bij DTC Community

Het 4.000e lid is aangesloten bij de DTC Community. De community groeit snel. Zo zijn dit jaar al meer berichten gelezen op de DTC Community dan in heel 2023.

4.000e lid sluit zich aan bij DTC Community image

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt sinds 2021 de DTC Community aan als een centrale plek waar ondernemers en cybersecurityexperts vragen beantwoorden en kennis uitwisselen. “We zien de afgelopen maanden opvallende stijgingen binnen het online forum. Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld al 35.000 gelezen berichten, waar in heel 2023 30.000 berichten zijn gelezen. We merken dat cybersecurity steeds hoger op de agenda van ondernemers komt te staan - mede dankzij de NIS2-richtlijn - en dat maakt dat er veel praktische informatie wordt uitgewisseld.”, aldus Irene van der Zanden – de Jong, Community Manager bij het Digital Trust Center.

Cybersecurity experts en mkb-ondernemers

De DTC Community is gericht op cybersecurity experts en mkb-ondernemers. De 5 meest voorkomende functies binnen het online forum zijn op dit moment:

  • 18% is Chief Information Security Officer/CISO, Security Officer of ISO
  • 16% is ontwikkelaar, software engineer of heeft een vergelijkbare operationele functie
  • 15% is (IT-)manager of ICT-manager
  • 11% is CEO, eigenaar, ondernemer, directeur, oprichter of bestuurder

Op dit moment is het meest besproken onderwerp in op het online forum de aankomende cyberwet genaamd NIS2. Uit de gesprekken in de community blijkt dat de nieuwe wet veel vragen oproept, die expertleden vervolgens beantwoorden. Daarnaast worden er via het online platform waarschuwingen gedeeld voor ernstige beveiligingslekken of misbruik in bedrijfssoftware, ook wel cyber alerts genoemd. Verder vragen ondernemers regelmatig naar tools om hun medewerkers bewust te maken van phishing en online fraude.

Fysiek event

Om nog meer vertrouwen, verbinding en kennisdeling tussen de leden te bevorderen organiseert het DTC dit voorjaar een fysiek community event. Op deze dag staan ontmoeting, het vergroten van het netwerk en kennisuitwisseling centraal. Het DTC heeft een onafhankelijke rol en faciliteert met dit evenement kennisdeling binnen het bedrijfsleven.

Gevarieerde onderwerpen met verschillende technische niveaus staan op het programma. Denk hierbij aan ontwikkelingen zoals de impact van (generatieve) AI op het cybersecurity landschap of een technische duiding van nieuwe vormen van phishing. Maar ook Europese wetgeving (NIS2) en een actueel verhaal door een getroffen ondernemer komen aan bod.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!