Redactie - 11 april 2024

Google Workspace krijgt online videobewerker en Gmail met AI-spraakbesturing

Op Google Cloud Next, de cloudconferentie van Google, presenteert het bedrijf een hoop nieuwe toepassingen voor haar professionele omgeving. De opvallendste daarin zijn ‘voice prompting’ en een gloednieuwe videotool.

Google Workspace krijgt online videobewerker en Gmail met AI-spraakbesturing image

Met voice prompting maakt Google het makkelijker om op mobiele toestellen mails op te stellen. Daarnaast introduceert het bedrijf voor Gmail een ‘polish’-functie, die draftversies moet opschonen tot verzendklare berichten.

De optie wordt in eerste instantie enkel beschikbaar voor professionele (en dus betalende) gebruikers van Workspace, Google’s kantoorsuite. Maar op termijn wil het bedrijf dat voor iedereen beschikbaar stellen. “Voice prompting zal op termijn voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Maar we hanteren een hoge kwaliteitsstandaard, waardoor het nog even zal duren voor het breed wordt uitgerold,’ zegt Aparna Pappu, general manager voor Workspace, aan Data News.

Een volledig nieuwe functie in Workspace is Google Vids, een online tool om video’s te produceren, met AI-ondersteuning, waar Google eerder al een teaser van vrijgaf. Met Vids krijg je een eerste ruwe versie op basis van je ingevoerde beelden en kan je achtergrondmuziek of een voice-over invoegen. Vids is vanaf juni beschikbaar in Workspace Labs, maar moet op termijn een volwaardig onderdeel worden naast onder meer Docs en Sheets.

In de marge van de aankondiging benadrukt Google dat het haar AI-tool Gemini (aanvankelijk gekend als Google Bard), al een tijdje in Workspace heeft verwerkt. Daarbij zou zeventig procent van de gebruikers die de ‘help me write’ functie gebruiken in Docs of Gmail ook de suggesties van Gemini gebruiken. Voor de presentatietool Slides is dat 75 procent.

Bestanden beschermen en nota’s nemen met AI

Google komt ook met twee betalende functies met kunstmatige intelligentie. Een daarvan is haar AI Security add-on. Daarbij kan je voor tien dollar per gebruiker per maand een functie krijgen die met behulp van AI automatisch gevoelige bestanden klasseert en beschermt doorheen je bedrijf. Google benadrukt dat die functie met ‘privacy-preserving AI models’ werd getraind.

De tweede is een reeks notitietools, eveneens voor tien dollar per maand per gebruiker, waaronder ‘Take notes for me’ (in preview momenteel) en Translate for me (vanaf juni), die ondertitels in Meet vertaalt naar 69 talen. Later dit jaar wil Google ook chatberichten automatisch vertalen in Google Chat.

Los van de add-on breidt Google ook haar DLP tools en de classificaties in Gmail uit (in beta). Ook komt het met experimentele ondersteuning voor post-quantum cryptografie (PQC) waarvoor het samenwerkt met Thales en Fortanix.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!