Wouter Hoeffnagel - 11 april 2024

Reuters: 'Kleinere webbrowsers lijken van DMA te profiteren'

Kleinere webbrowsers lijken te profiteren van de Europese Digital Markets Act, die sinds 7 maart van kracht is. Zij zien een piek in het aantal gebruikers van hun webbrowser.

Reuters: 'Kleinere webbrowsers lijken van DMA te profiteren' image

Dit meldt Reuters op basis van data die het heeft opgevraagd bij zes ontwikkelaars van kleinere webbrowsers. De DMA is bedoeld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Zo zijn ontwikkelaars van mobiele besturingssystemen bijvoorbeeld verplicht gebruikers eenvoudig de mogelijkheid te bieden van standaard webbrowser te wisselen, en mogen zij niet langer actief hun eigen webbrowsers pushen.

Meer gebruikers voor andere browsers

Dit lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo meldt webbrowserontwikkelaar Aloha, dat zich richt op privacy, aan Reuters een groei van 250% te zien in het aantal Europese gebruikers. Waar de EU voorheen de #4 markt was voor het bedrijf, is het nu de op een na grootste afzetmarkt.

Ook Vivaldi, Ecosia en Brave zien het aantal Europese gebruikers stijgen sinds de DMA van kracht is. Dat geldt ook voor DuckDuckGo en Opera. Zo spreekt vice president Jan Standal van Opera over een record aantal gebruikers uit de EU.

Niet tevreden

Dat betekent overigens niet dat ontwikkelaars van webbrowsers helemaal tevreden zijn. Zo zijn de bedrijven kritisch op de manier waarop Apple en Google de wijzigingen doorvoeren, en stellen dat zij dit proces bewust vertragen. Zo schat Mozilla dat ongeveer 19% van de iPhone-gebruikers in de EU een update heeft ontvangen die hen een webbrowser laat kiezen via een keuzemenu. Het bedrijf stelt dat de verspreiding van deze update aanzienlijk trager is dan die van andere iOS-updates.

Vivaldi hekelt daarnaast de wijze waarop Apple het keuzemenu aanbiedt, waarbij alleen namen van browser en geen aanvullende informatie worden getoond. Ook komen gebruikers pas in het keuzemenu nadat zij op de naam 'Safari' hebben geklikt. CEO Jon Stephenson von Tetzchner van Vivaldi stelt dat het proces dusdanig complex is dat het voor gebruikers eenvoudiger is voor Safari of een andere bekende naam te kiezen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!