Wouter Hoeffnagel - 11 april 2024

Gartner: Drie op de vier ontwikkelaars zet in 2028 AI-codeassistenten in

75% van de softwareontwikkelaars in het bedrijfsleven zet in 2028 AI-code-assistenten in. Dit is een forse stijging ten opzichte van begin 2023, toen dit percentage nog op minder dan 10% lag. Meer dan zes op de tien (63%) van de organisaties is momenteel bezig met het testen, implementeren of hebben al AI-code-assistenten ingezet.

Gartner: Drie op de vier ontwikkelaars zet in 2028 AI-codeassistenten in image

Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner onder 598 respondenten wereldwijd in het derde kwartaal van 2023. AI-codeassistenten bieden mogelijkheden die verder gaan dan het genereren en afmaken van code. Gartner omschrijft de tools als samenwerkingsassistenten die de efficiëntie van ontwikkelaars verbeteren door brainstorming te stimuleren en verbeteringen in de codekwaliteit te vergroten. Zij stellen ontwikkelaars in staat zich voortdurend bij te scholen en vaardigheid kunnen op te bouwen in programmeerframeworks. AI-codeassistenten leiden onder meer tot meer werkplezier en retentie, wat bedrijven helpt kosten te besparen.

Volledige waarde vaak niet inzichtelijk

“Leiders op het gebied van software-engineering moeten de ROI bepalen en een business case opbouwen terwijl ze de uitrol van AI-code-assistenten opschalen”, zegt Philip Walsh, Sr Principal Analyst bij Gartner. “Traditionele ROI-frameworks sturen technische leiders echter naar meetgegevens die gericht zijn op kostenreductie. Dit beperkte perspectief slaagt er niet in de volledige waarde van AI-code-assistenten te benutten.”

Traditionele ROI-frameworks slagen er niet in de volledige waarde van AI-code-assistenten te benutten. Om een effectief waardeverhaal op te bouwen dat verder gaat dan de traditionele ROI-statistieken, moeten leiders op het gebied van software-engineering het ROI-gesprek herformuleren van kostenreductie naar waardegeneratie (zie figuur 1).

Figuur 1: Waarde van AI-codeassistenten

Bron: Gartner (april 2024)

Algehele rendement analyseren

“Het berekenen van de tijdsbesparing bij het genereren van code is een goede plek om te beginnen met het opbouwen van een robuuster waardeverhaal”, aldus Walsh. “Om het volledige bedrijfswaardeverhaal voor AI-codeassistenten over te brengen, moeten leiders op het gebied van software-engineering waarde-enablers koppelen aan de impact ervan, en vervolgens het algehele rendement voor de organisatie analyseren.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'How to Communicate the Value of AI Code Assistants'. Daarnaast helpt de Gartner Software Engineering Leaders Effectiveness Diagnostic met het identificeren van aandachtsgebieden die ruimte voor verbetering bieden. Lees daarnaast meer over het implementeren van AI in de onderneming in de gratis Gartner Thinkcast “Generative AI in 2024: How to Move From Experimentation to Implementation.”

Gartner bespreekt applicatie-innovatie en software-engineeringstrategieën tijdens de Gartner Application Innovation & Business Solutions Summits. Deze vinden plaats van 14 tot 16 mei in Las Vegas, 18 tot 19 juni in Japan en 9 tot 10 september in Londen.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!