Wouter Hoeffnagel - 17 april 2024

Enorme chipfabriek van Huawei op komst in Shanghai

Huawei bouwt een enorme chipfabriek in het Chinese Shanghai. Het gaat om een nieuwe stap om de impact van Amerikaanse sancties tegen Huawei en Chinese bedrijven in het algemeen op te vangen en de afhankelijkheid van Amerikaanse partijen af te bouwen.

Enorme chipfabriek van Huawei op komst in Shanghai image

Nikkei meldt dat de fabriek onder meer is voorzien van lithografische machines van het Nederlandse ASML en Japanse Nikon en Canon. De levering hiervan is inmiddels ingeperkt onder druk van de Amerikaanse overheid; zowel de Nederlandse als Japanse overheid scherpen de exportbeperkingen onder druk steeds verder aan.

Onderdeel van omvangrijke campus

De nieuwe locatie die Huawei bouwt is gevestigd in het westen van Shanghai op een omvangrijke campus. Op dezelfde campus is ook HiSilicon Technologies gevestigd, dat zich als onderdeel van Huawei richt op chipontwerp. Denk echter ook aan R&D-centers van het bedrijf gericht op draadloze technologie en smartphones. In totaal steekt Huawei alleen in de R&D-centers al zeker 12 miljard yuan, omgerekend zo'n 1,6 miljard euro.

Nikkei meldt op basis van de lokale overheid dat de campus zo'n 224 voetbalvelden groot wordt. Ter vergelijking: een voetbalveld is minimaal 100 meter lang en 64 meter breed. De locatie moet ruimte bieden aan zo'n 35.000 medewerkers. Huawei zou geen probleem hebben met het aantrekken van talent; door beperkingen opgelegd vanuit het buitenland kunnen Chinese professionals steeds moeilijker aan de slag voor buitenlandse chipbedrijven.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!