Witold Kepinski - 17 april 2024

ASML ziet omzet met twintig procent dalen

ASML rapporteert een totale netto-omzet van 5,3 miljard euro, een daling van twintig procent, en een nettowinst van 1,2 miljard euro in het eerste kwartaal van 2024

ASML ziet omzet met twintig procent dalen image

ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink meldt: “Onze totale netto-omzet in het eerste kwartaal bedroeg € 5,3 miljard, halverwege onze verwachtingen, met een brutomarge van 51,0% die boven de verwachtingen ligt, voornamelijk dankzij de productmix en eenmalige posten.

We verwachten voor het tweede kwartaal een totale netto-omzet tussen €5,7 miljard en €6,2 miljard, met een brutomarge tussen 50% en 51%. ASML verwacht R&D-kosten van ongeveer €1.070 miljoen en VAA-kosten van ongeveer €295 miljoen. Onze vooruitzichten voor de komende jaren Het volledige jaar 2024 blijft ongewijzigd, waarbij de tweede helft van het jaar naar verwachting sterker zal zijn dan de eerste helft, in lijn met het aanhoudende herstel van de sector na de recessie. We zien 2024 als een overgangsjaar met aanhoudende investeringen in zowel capaciteitsuitbreiding als technologie. om klaar te zijn voor de kentering in de cyclus.”

Update aandeleninkoopprogramma en dividendvoorstel

ASML is voornemens over het jaar 2023 een totaaldividend uit te keren van € 6,10 per gewoon aandeel, wat een stijging is van 5,2% ten opzichte van 2022. Gezien de drie interim-dividenden van € 1,45 per gewoon aandeel die in 2023 en 2024 zijn uitgekeerd, leidt dit tot een definitief dividend. dividendvoorstel aan de Algemene Vergadering van € 1,75 per gewoon aandeel.

In het eerste kwartaal hebben we voor ongeveer € 400 miljoen aan aandelen gekocht in het kader van het huidige aandeleninkoopprogramma voor de periode 2022-2025.

Details van het aandeleninkoopprogramma en de daaruit voortvloeiende transacties, en details van het dividendvoorstel worden gepubliceerd op de website van ASML .

Driemaandelijks video-interview en investeerdersgesprek

Met dit bericht heeft ASML een video-interview gepubliceerd waarin CFO Roger Dassen de resultaten over het eerste kwartaal van 2024 en de vooruitzichten voor 2024 bespreekt. Deze video en het transcript zijn te bekijken op www.asml.com .

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!