Wouter Hoeffnagel - 17 april 2024

Apple-topman Tim Cook op bezoek in Vietnam

Tim Cook, topman van Apple, is deze week op bezoek geweest in Vietnam. Het ging om een tweedaagse trip, die maandag van start ging. De focus ligt daarbij om het opvoeren van productie in Vietnam, waarmee Apple de afhankelijkheid van China verder wil afbouwen.

Apple-topman Tim Cook op bezoek in Vietnam image

Al langer is bekend dat Apple zijn productie in toenemende mate uit China verplaatst naar andere landen. Aanleiding hiervoor is geopolitieke spanning tussen Westerse landen en China; met de stap wil Apple zijn afhankelijkheid van China fabrikanten afbouwen. Zo meldde Nikkei in december al dat Apple een deel van zijn iPad-productie naar Vietnam verplaatst. Ook produceert Apple al langer MacBooks, iPads en Apple Watches in het Aziatische land. Diverse toeleveranciers van Apple zijn dan ook actief in Vietnam. Denk daarbij aan Luxshare Precision Industry, Goertek en Foxconn Technology.

Bloomberg meldde onlangs nog dat Apple zijn focus omtrent productie ook steeds meer op India legt. Zo wordt één op de zeven iPhones inmiddels in India geproduceerd, meldde Bloomberg onlangs.

Vietnam ook interessant als afzetmarkt

Ook als afzetmarkt is Vietnam interessant voor Apple; het bedrijf ziet de vraag naar met name iPhones stijgen. Zo is Apple inmiddels de op twee na grootste smartphonefabrikant van het land. Het moet alleen Samsung en Oppo voorlaten, blijkt uit cijfers van IDC.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!