Redactie - 22 april 2024

Gartner: Bijna twee op de drie bedrijven beschikt over zero-trust strategie

Wereldwijd heeft 63 procent van de grote bedrijven een zero-trust strategie. Dat biedt voordelen, maar gaat ook gepaard met extra kosten nuanceert analistenbedrijf Gartner.

Gartner: Bijna twee op de drie bedrijven beschikt over zero-trust strategie image

Het gaat om een vrij beperkte rondvraag, 303 securityverantwoordelijken wereldwijd, van eind 2023, maar ze geeft wel inzicht in een trend die nog maar enkele jaren in opmars is.

Interne infrastructuur afschermen

Met zero-trust ga je als organisatie niet enkel je infrastructuur beveiligen naar de buitenwereld toe, maar zorg je ook dat een hacker of malware niet zomaar naar andere toestellen, applicaties of netwerken kan springen indien men weet binnen te dringen. Het concept gaat er van uit dat een hacker mogelijk al in je organisatie zit, dus dat je interne infrastructuur ook beter afschermt van elkaar.

De 63 procent die Gartner voorop stelt heeft de strategie al deels of volledig rond. Gartner stelt vast in haar rondvraag dat 56 procent van hen dat doet omdat het algemeen wordt beschouwd als een best practice. Maar van de details is echter niet iedereen op de hoogte.

Veel verschillen tussen organisaties

"Ondanks het geloof, zijn bedrijven niet altijd zeker wat de beste praktijken zijn voor zero-trust implementaties", zegt John Watts, vicepresident analist bij Gartner, daarover. Zo varieert de omvang waarin zero-trust wordt toegepast enorm van organisatie tot organisatie.

Zo zegt 16 procent van de respondenten met een zero-trust strategie dat deze driekwart van de organisatie beslaat. 11 procent geeft aan dat die principes op minder dan tien procent van de infrastructuur worden toegepast.

Meer kosten

Een ander obstakel is dat nieuwe methodes of technieken ook geld kosten. 62 procent van de respondenten verwacht dat hun kosten zullen toenemen door zero-trust te implementeren. 41 procent verwacht dat de eisen die ze van hun personeel hebben ook zullen toenemen.

Tot slot moet er ook oog zijn voor planning en mogelijke obstakels. 35 procent van de bevraagden zegt aan Gartner dat ze tijdens het implementeren obstakels zijn tegengekomen die de uitrol verstoorden. Het analistenbedrijf benadrukt daarom dat het belangrijk is om goed te plannen, ook cijfers te plakken op de effectiviteit en werking van zo’n beleid om vertragingen tot een minimum te beperken.

In samenwerking met Data News

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!