Wouter Hoeffnagel - 23 april 2024

'Minder slachtoffers van ransomware betalen'

Minder slachtoffers van ransomware gaan over tot betaling van het geëiste losgeld. Het aandeel partijen die betaalt ligt op het laagste niveau in vijf jaar tijd.

'Minder slachtoffers van ransomware betalen' image

Dit blijkt uit cijfers van IT-beveiligingsbedrijf Coveware. In Q1 2024 ging 28% van de slachtoffers tot betaling over. Dit is fors minder dan vijf jaar geleden, toen dit percentage nog op 85 lag. Ook de omvang van het losgeld dat partijen betalen is aanzienlijk gedaald. Dit bedrag ligt inmiddels gemiddeld op 382.000 dollar. Dit is 32% minder dan een kwartaal eerder.

Coveware schrijft deze daling met name toe aan de populariteit van Ransomware-as-a-Service (RaaS), waarmee ransomware als dienst wordt aangeboden. Coveware wijst erop dat het uit de lucht halen van infrastructuur van de LockBit-ransomwaregroepering, en een zogeheten exit scam door de BlackCat-ransomwaregroepering. Beide incidenten hebben volgens Coveware het vertrouwen van RaaS-klanten aangetast, waardoor de vraag naar RaaS is afgenomen. Een deel van deze klanten zou hun activiteiten hebben gestaakt, terwijl een ander deel zich nu richt op het zelf ontwikkelen van ransomware.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!