Redactie - 24 april 2024

Meta maakt Horizon OS voor VR-brillen beschikbaar

Meta start met het leveren van zijn besturingssysteem Horizon OS voor virtual reality (VR)-brillen aan hardwarefabrikanten. Onder meer Lenovo en Asus kunnen via een licentie het Horizon OS gebruiken voor hun eigen VR-brillen. Ook een speciale Meta Quest voor Xbox is op komst.

Meta maakt Horizon OS voor VR-brillen beschikbaar image

Dit maakt Meta bekend in een blog. Het bedrijf meldt ook te werken aan een developer framework dat het overzetten van mobiele apps naar Horizon OS vereenvoudigt. De techgigant lijkt op deze manier de eerste stappen te zetten om een leverancier te worden van besturingssystemen, waarbij het zich specifiek richt op de VR-markt.

Sociale laag

Ook plant Meta een sociale laag in zijn software. Deze virtuele wereld moet gebruikers van de headsets toelaten met elkaar in 3D interactie laten hebben. Een 2D-versie bestaat ondertussen ook op het web. Niet verrassend wil Meta daar in de toekomst advertenties en e-shops inbouwen.

Meta brengt al enkele jaren zijn Meta Quest (origineel Oculus Quest) headsets uit voor virtual reality. Het gaat om een serie lichtgewicht brillen met controllers die vooral voor videogames worden gebruikt. In een video prijst CEO Mark Zuckerberg de toestellen ook aan als een manier om makkelijker te werken van thuis of op verplaatsing.

De markt voor dit soort toestellen is klein, met onder meer de Apple Vision Pro als een peperdure concurrent. Maar Zuckerberg wil van zijn headsets duidelijk een meer open platform maken dan Apple. De licenties aan andere hardwaremakers tonen dat aan. Naast Asus en Lenovo heeft Meta bijvoorbeeld ook een deal aangekondigd met Microsoft voor een Xbox VR headset. Het zou om een limited edition gaan van een Meta Quest (3 of later), die gebundeld zal worden met controllers en een Xbox Game Pass.

In samenwerking met Data News

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!