Wouter Hoeffnagel - 23 april 2024

Europees onderzoek naar beloningsfunctie TikTok Lite

De Europese Commissie start een onderzoek naar TikTok Lite. De focus ligt op een beloningsfunctie waarmee gebruikers punten kunnen verdienen met het gebruik van de app. De Europese Commissie onderzoekt of TikTok hiermee de Digital Services Act (DSA) schendt.

Europees onderzoek naar beloningsfunctie TikTok Lite image

TikTok Lite is beschikbaar in Spanje en Frankrijk. Het gaat om een uitgeklede versie van TikTok. Het bevat onder meer een beloningsfunctie, die gebruikers stimuleert de app te gebruiken door hen met punten te beloning.

Risicobeoordeling ontbreekt

Een formeel verzoek om informatie is op 17 april naar TikTok gestuurd, meldt de commissie. Hierop is geen reactie gekomen. Daarom opent de Europese Commissie nu formeel een onderzoek naar de functie. Het stelt zich zorgen te maken over het ontbreken van een risicobeoordeling rondom de lancering van TikTok Lite. En wijst daarbij met name op mogelijke verslavingen en impact het mentale welzijn van gebruikers en dan met name minderjarigen.

Het uitvoeren van een dergelijke risicobeoordeling is voor platforms die als poortwachter zijn geïdentificeerd onder de DSA verplicht bij de lancering van bepaalde nieuwe functionaliteiten. Ook moet een partij in dat geval toelichten wat het doet om deze risico's voor gebruikers te beperken.

Deadline

TikTok krijgt tot en met vandaag (23 april) de tijd om alsnog een risicobeoordeling in te dienen bij de Europese Commissie. Het krijgt daarnaast tot 3 mei op ook de overige opgevraagde informatie te overhandigen. Indien het bedrijf hierin aan niet voldoet kan het een boete opgelegd krijgen, die kan oplopen tot 1 procent van de wereldwijde omzet. De Europese Commissie kan ook boetes opleggen die kunne oplopen tot 5 procent van de gemiddelde dagelijkse inkomsten van het bedrijf.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!