Wouter Hoeffnagel - 23 april 2024

Omvangrijke ICT-problemen bij het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) kampt met omvangrijke ICT-problemen. Officieren van Justitie en medewerkers van het OM kunnen hierdoor niet altijd bij hun e-mails, terwijl ook digitale dossier niet altijd beschikbaar zijn. Ook zijn er problemen met het digitaal ondertekenen van gerechtelijke bevelen.

Omvangrijke ICT-problemen bij het Openbaar Ministerie image

Dit meldt het NRC Handelsblad. "Op strafzittingen staan we als officieren van justitie te improviseren omdat we tijdens de behandeling van de strafzaak vaak onze eigen stukken niet kunnen consulteren”, licht een ervaren officier van justitie toe aan het NRC.

'Problemen spelen al jaren'

De problemen spelen naar verluid al enkele jaren. Op het intranet van het OM staat een boodschap dat er 'al langere tijd sprake is van problematiek in de performance van de kantoorautomatisering bij het OM'. Een hooggeplaatse officier van justitie meldt aan het NRC dat de problemen in ernst lijken toe te nemen. Het gaat daarbij onder meer om e-mailverkeer dat slechter toegankelijk is.

De ICT-problemen leiden tot achterstanden bij het OM. "Vanuit OM-onderdelen is aangegeven dat er zorgen zijn over het effect van deze ict-verstoringen op de werkdruk van collega’s. Daarnaast raakt de problematiek de haalbaarheid van de ambities als het gaat om versnelling van doorlooptijden en terugdringen van voorraden", meldt het OM op het eigen intranet.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!