Wouter Hoeffnagel - 29 april 2024

Dijsselbloem: Tot 8 miljard euro nodig om ASML in Nederland te houden

ASML definitief in Nederland houden vraagt om fors meer geld en een veelvoud van de 2,5 miljard euro die in maart door het Rijk en de regio is toegezegd. Uit antwoorden van burgemeester Jeroen Dijsselbloem aan de gemeenteraad van Eindhoven blijkt dat het gaat om een bedrag van 5 tot 8 miljard euro.

Dijsselbloem: Tot 8 miljard euro nodig om ASML in Nederland te houden image

Eerder werd project Beethoven aangekondigd, een omvangrijk pakket van maatregelen bedoeld om fabrikant van chipmachines ASML te weerhouden van een vertrek naar het buitenland. Dit is iets waarmee bestuursvoorzitter Peter Wennink meermaals dreigde; Nederland zou te klein worden voor ASML, onder meer door het ondernemingsklimaat. Het wees daarbij onder meer op het inperken van belastingvoordelen voor buitenlandse kenniswerkers, wat het aantrekken van het juiste talent bemoeilijkt.

'Onvoldoende'

2,5 miljard euro is volgens burgemeester Dijsselbloem echter niet voldoen voor alle investeringen die tot 2040 nodig zijn, meldt RTL Nieuws. Het gaat daarbij onder meer om investeringen in woningbouw, bereikbaarheid, voorzieningen en de arbeidsmarkt. Dijsselbloem verwacht dat dit tot 2040 om eeninvestering van 5 tot 8 miljard euro vraagt.

"Wat we neer hebben gelegd bij het Rijk is dat wij tot 2040 een investeringsopgave hebben die 5 tot 8 miljard euro gaat vergen. Maar het kabinet heeft daarop teruggeduwd door te zeggen dat het zich niet kan verplichten tot dit soort grote uitgaven op dit moment. Het kabinet is demissionair en op een andere tafel wordt een kabinet geformeerd dat moeite heeft om het geld bij elkaar te leggen", tekent RTL Nieuws op uit de mond van Dijsselbloem.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!