Witold Kepinski - 04 mei 2024

AWS, Microsoft en Google groeien sterk in cloud infrastructuur services markt

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven aan cloud infrastructuur services in het eerste kwartaal wereldwijd ruim 76 miljard dollar bedroegen, een stijging van 13,5 miljard dollar of 21% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

AWS, Microsoft en Google groeien sterk in cloud infrastructuur services markt image

Dit is het tweede kwartaal op rij waarin de groei op jaarbasis De groeicijfers zijn aanzienlijk verbeterd, waarbij in het eerste kwartaal de sterkste groei werd waargenomen sinds het derde kwartaal van 2022. Hoewel de groei enigszins is afgenomen, zijn er nog steeds enkele economische, valuta- en politieke tegenwinden. 

De onderliggende kracht van de markt compenseert deze beperkingen echter ruimschoots, niet in de laatste plaats geholpen door de impact van generatieve AI-technologie en -diensten. In termen van concurrentiepositie behoudt Amazon een sterke voorsprong op de markt, hoewel Microsoft en Google de sterkere groeicijfers op jaarbasis hadden. Alle drie zagen hun groeipercentages de afgelopen twee kwartalen aanzienlijk toenemen. Hun wereldwijde marktaandelen in het eerste kwartaal bedroegen respectievelijk 31%, 25% en 11%. Tot de op de tweede plaats behorende cloudproviders behoren onder meer Huawei, Snowflake, MongoDB en Oracle met de hoogste groeicijfers op jaarbasis.

IaaS, PaaS en gehoste private clouddiensten

Op basis van winstcijfers die grote cloud providers voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalomzet uit cloud infrastructuur diensten (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private clouddiensten) 76,5 miljard dollar bedroeg, terwijl de inkomsten over de twaalf maanden $283 miljard bereikten. Publieke IaaS- en PaaS-diensten vertegenwoordigen het grootste deel van de markt en deze groeiden in het eerste kwartaal met 23%. 

De dominantie van de grote cloudproviders is zelfs nog duidelijker in de public cloud, waar de top drie 72% van de markt voor haar rekening neemt. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt in alle delen van de wereld sterk groeien. Gemeten in lokale valuta kende de APAC-regio de sterkste groei, waarbij India, Japan, Australië en Zuid-Korea allemaal jaar na jaar met 25% of meer groeiden. De VS blijft veruit de grootste cloudmarkt, waarvan de omvang de hele APAC-regio overtreft. De Amerikaanse markt groeide in het eerste kwartaal met 20%.

Markt groeit substantieel

“Synergy rapporteerde dat eind 2022 en gedurende een groot deel van 2023 de groeicijfers van de cloudmarkt abnormaal laag waren, afgeremd door externe factoren. We voorspellen dat de groeicijfers zich zullen herstellen en dat is wat we nu zien”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “In termen van de jaarlijkse run rate hebben we nu een markt van 300 miljard dollar die met 21% per jaar groeit. We zullen niet terugkeren naar de groeicijfers van vóór 2022, omdat de markt te groot is geworden om zo snel te groeien, maar we zullen zien dat de markt substantieel blijft groeien. We voorspellen dat de omvang ervan de komende vier jaar zal verdubbelen.”

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!