Witold Kepinski - 07 mei 2024

Apple introduceert M4 chip

Apple heeft de M4-chip aangekondigd, de nieuwste chip die de betere prestaties van de gloednieuwe iPad Pro mogelijk maakt.

Apple introduceert M4 chip image

De M4 is een system-on-a-chip (SoC) die is gebouwd met 3-nanometertechnologie van de tweede generatie en levert significante verbeteringen op het gebied van prestaties, energie-efficiëntie en machine learning ten opzichte van de vorige generatie, aldus Apple.

Overzicht bijzonderheden M4

  • De M4 heeft een nieuwe 10-core CPU met tot 1,5 keer snellere prestaties dan de M2-chip in de vorige iPad Pro.
  • De 10-core GPU van de M4 bouwt voort op de geavanceerde grafische architectuur van de M3-chips en voegt dynamic caching, mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie toe voor een enorme boost in grafische prestaties.
  • De Neural Engine van de M4 is de krachtigste die Apple ooit heeft gemaakt, met tot 38 biljoen bewerkingen per seconde, wat 60 keer sneller is dan de eerste Neural Engine.
  • De M4 bevat ook een geavanceerde media-engine die hardware-acceleratie toevoegt voor AV1-videocodecs voor efficiënter streamen.

Dankzij de energiezuinigheid van de M4 is de nieuwe iPad Pro dunner en lichter dan ooit tevoren, terwijl hij tegelijkertijd de nodige prestaties levert. De M4 maakt het ook mogelijk dat de iPad Pro eenUltra Retina XDR-display heeft met de bijbehorende beeldkwaliteit.

AI

De M4, samen met iPadOS, maakt krachtige AI-mogelijkheden mogelijk op de iPad Pro. Gebruikers kunnen nu onder andere:

  • Onderwerpen in realtime uit 4K-video's halen met één tikje.
  • Automatisch bladmuziek maken in StaffPad door simpelweg iemand pianospelen te horen.

Milieuvriendelijk

De M4 is ontworpen met het milieu in gedachten. Dankzij de energie-efficiëntie helpt het de iPad Pro aan de hoge normen van Apple qua energieverbruik te voldoen en draagt het bij aan de doelstelling van het bedrijf om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn, aldus Apple.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!