Witold Kepinski - 08 mei 2024

Parallellen trekken: Leren van de brand bij Mann Gulch voor cyberbeveiliging

In de geschiedenisboeken vallen bepaalde gebeurtenissen niet alleen op door hun onmiddellijke impact, maar ook door de blijvende lessen die ze van generatie op generatie met zich meebrengen. Eén zo'n gebeurtenis is de brand bij het Amerikaanse Mann Gulch in 1949, een tragische brand in de staat Montana die verrassend genoeg relevant is voor cyberbeveiliging in onze moderne tijd, zo schrijft Katrin Giza, Manager Member Communities bij CompTIA, in deze blog.

Parallellen trekken: Leren van de brand bij Mann Gulch voor cyberbeveiliging image

Stel je voor: de bliksem slaat in, er ontstaat een natuurbrand en te midden van de chaos komen dappere brandweermannen in een gevaarlijke situatie terecht. Hoewel hun verhaal zich in het verleden afspeelt, komen er thema's in terug die diep doorklinken in het hedendaagse cyberbeveiligingslandschap.

Het verhaal van de brand in Mann Gulch onderstreept het belang van snel denken, voorbereiding en innovatie in een crisissituatie. De aanpassing van de brandweermannen aan de "escape fire" techniek[1], een strategie geboren uit noodzaak en creatief denken, biedt een parallel met moderne cyberbeveiligingspraktijken. In beide scenario's ligt de sleutel in het anticiperen op en beperken van risico's voordat ze escaleren tot regelrechte rampen.

Je kunt een analogie trekken tussen de uitdagingen waarmee brandweerlieden worden geconfronteerd en de uitdagingen in het digitale domein. Proactieve maatregelen, zoals back-ups, noodherstelplannen en strategieën voor bedrijfscontinuïteit, zijn noodzakelijk als essentiële "veiligheidsbranden" tegen cyberbedreigingen. Net zoals de brandweerman vertrouwde op zijn instinct om een buffer tegen de vlammen te creëren, moeten bedrijven vertrouwen op hun cyberbeveiligingsmaatregelen om zich te beschermen tegen mogelijke inbreuken en aanvallen.

Maar ondanks de vele lessen die we kunnen leren van historische gebeurtenissen zoals de brand in Mann Gulch, blijft er onder Managed Service Providers (MSP's) een misvatting bestaan over de complexiteit van cyberbeveiliging. Hoewel cyberbeveiliging ontmoedigend kan lijken, kan het beheersen van de basis een aanzienlijke bescherming tegen cyberbedreigingen opleveren. Door tijd te besteden aan opleiding, informatie over bedreigingen te gebruiken en te netwerken met collega's kunnen MSP's zichzelf in staat stellen om met vertrouwen door het steeds veranderende landschap van cyberbeveiliging te navigeren.

Vergeet niet dat het belangrijk is om klanten te blijven voorlichten en overtuigen van het belang van cyberbeveiliging. In plaats van hun toevlucht te nemen tot angst tactieken, zouden MSP's zich kunnen richten op het begrijpen van de unieke risico's van elke klant en oplossingen daarop afstemmen. Door voorbeelden uit de praktijk te benadrukken en een voortdurende dialoog te faciliteren, kunnen MSP's het belang van cyberbeveiligingsbereidheid effectief overbrengen aan hun klanten.

In wezen dient de brand bij Mann Gulch als een schrijnende herinnering dat de geschiedenis ons veel kan leren over veerkracht, aanpassing en vooruitziendheid. Door lering te trekken uit het verleden en deze toe te passen op de uitdagingen van het heden, kunnen we ons beter wapenen om door de complexiteit van cyberbeveiliging te navigeren en sterker uit de strijd te komen bij tegenslag. De parallellen tussen de brand bij Mann Gulch en cyberbeveiliging zijn niet louter toevallig, maar zijn geworteld in fundamentele principes van risicobeheer en strategisch denken. Net zoals de brandweerlieden hun omgeving moesten beoordelen, bedreigingen moesten identificeren en behendig moesten reageren, zouden cyberbeveiligingsprofessionals er goed aan doen voortdurend het bedreigingslandschap te beoordelen, anticiperen op kwetsbaarheden en proactieve maatregelen implementeren om digitale middelen te beschermen.

Bovendien is het begrip innovatie in crisismanagement een hoeksteen van beide verhalen. Net zoals de brandweerlieden de vluchtblustechniek bedachten als een nieuwe oplossing voor een onvoorziene uitdaging, hebben cyberbeveiligingsexperts de taak om nieuwe verdedigingsmechanismen te ontwikkelen tegen cyberbedreigingen die zich steeds verder ontwikkelen. Of het nu gaat om de ontwikkeling van geavanceerde versleutelingsalgoritmen, detectiesystemen voor bedreigingen op basis van kunstmatige intelligentie of robuuste protocollen om op incidenten te reageren, innovatie blijft essentieel om voorop te blijven in de cyberbeveiligingswedloop.

Maar misschien wel de meest blijvende les van de brand bij Mann Gulch is het belang van voorbereiding en training. Het vermogen van de brandweer om zich aan te passen aan de snel veranderende omstandigheden was geen toevalstreffer, maar het resultaat van rigoureuze training en voorbereiding. Op dezelfde manier zouden organisaties op het gebied van cyberbeveiliging kunnen investeren in uitgebreide trainingsprogramma's, gesimuleerde aanvalsoefeningen en regelmatige beveiligingsbeoordelingen om ervoor te zorgen dat hun teams zijn uitgerust om nieuwe bedreigingen effectief het hoofd te kunnen bieden.

Een andere opmerkelijke parallel is de rol van leiderschap in crisissituaties. Net zoals de brandweerlieden naar hun teamleiders keken voor begeleiding en richting in de chaos van Mann Gulch, vertrouwen organisaties op sterk leiderschap om hen door cyberbeveiligingscrises te loodsen. Effectieve leiders moeten vertrouwen wekken, samenwerking bevorderen en moeilijke beslissingen nemen onder druk om te zorgen voor een snelle en gecoördineerde reactie op cyberincidenten.

Concluderend bieden de lessen van de brand bij Mann Gulch onschatbare inzichten die kunnen worden toegepast op het gebied van cyberbeveiliging. Door de principes van snel denken, voorbereiding, innovatie en leiderschap te omarmen, kunnen organisaties hun verdediging tegen cyberbedreigingen versterken en weerbaarder worden tegen tegenslagen. Zoals de geschiedenis ons keer op keer heeft laten zien, is het verleden niet slechts een verslag van gebeurtenissen, maar een schat aan wijsheid die wacht om ontdekt te worden en toegepast te worden op de uitdagingen van het heden en de toekomst.

Community event 22 mei

Hoe MSP’s, verkopers en distributeurs en tech-professionals uit alle geledingen het beste de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, kom je te weten op het CompTIA Community event op woensdag 22 mei aanstaande in Utrecht. IT-professionals krijgen hier onder meer een kijkje in de volgende stap van cybersecurity. Als onafhankelijke, niet aan leveranciers gebonden organisatie legt CompTIA het accent op praktische informatie die bedrijven in eigen huis kunnen toepassen.

Mark Loman, VP Software Development bij Sophos, en Mostyn Thomas, specialist in cybersecurity voor MSPs en Senior Director bij Pax8, zijn belangrijke gastsprekers. Ze vertellen hoe wachtwoorden kunnen leiden tot ransomware aanvallen en wat daar tegen is te doen. Diverse vrouwen doen hun verhaal over het opereren in tech.

Ga voor meer informatie en (gratis) kaarten naar https://connect.comptia.org/events/view/comptia-community-benelux-meeting-in-utrecht

[1] Een vuur dat wordt aangestoken om een gebied vrij te maken van vegetatie in het zicht van een naderend wildvuur wanneer er geen ontsnapping mogelijk is (Forest History Society, Mann Gluch Fire 1949, foresthistory.org)

Door: Katrin Giza, Manager Member Communities bij CompTIA

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!