Wouter Hoeffnagel - 09 mei 2024

Cyberaanval op software festivalorganisators leidt tot werkstraf

Een 28-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens een cyberinbraak bij serverbeheerder NextSelect uit Enschede. Ook moet de man het bedrijf een schadevergoeding van ruim 37.000 euro betalen.

Cyberaanval op software festivalorganisators leidt tot werkstraf image

Dit meldt RTV Oost. De zaak draait om een cyberaanval op Evi, software van NextSelect die ontworpen is voor organisators van festivals. Door de aanval zijn gegevens van een half miljoen festivalbezoekers, crewleden en artiesten op straat komen te liggen. Bij de aanval is gebruik gemaakt van malware.

'Interesse in beveiliging'

De man is software-engineer van beroep en stelt de evenementenindustrie interessant te vinden. Hij zegt geïnteresseerd te zijn geweest in de beveiliging van festivalorganisatoren als ID&T, één van de partijen die doelwit werpt. De rechtbank oordeelt dat de man met zijn handelen inbreuk heeft gemaakt op de privacy van een groot aantal personen, en daarnaast de integriteit van het softwarebedrijf in gevaar heeft gebracht.

RTV Oost meldt dat de straf lager uitvalt dan het Openbaar Ministerie (OM) wilde, dat 20 maanden had geëist. De rechter legt vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man een lagere straf op.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!