Wouter Hoeffnagel - 11 mei 2024

VS trekken diverse exportvergunningen van Intel en Qualcomm voor China in

De Amerikaanse overheid trekt een aantal exportlicenties van chipbedrijven Intel en Qualcomm voor China in. Beide partijen verwachten impact op hun verkoopresultaten. De Chinese overheid is kritisch op de stap.

VS trekken diverse exportvergunningen van Intel en Qualcomm voor China in image

Dit meldt Reuters, dat onder meer verwijst op een document dat onlangs door Intel is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. In het document meldt Intel dat het Amerikaanse ministerie van Handel op 7 mei aan het bedrijf bekend heeft gemaakt dat bepaalde aan consumenten-gerelateerde producten gerelateerde exportlicenties voor China zijn ingetrokken.

Bedoeld voor Huawei-hardware

Intel noemt geen klanten bij naam. Reuters meldt dat het specifiek gaat om licenties voor de export van chips bedoeld voor gebruik in laptops en smartphones van Huawei. Intel voorspelt dat zijn omzet hierdoor lager uitvalt dan verwacht, maar verwacht niet zijn voorspellingen voor Q2 2024 te hoeven aanpassen.

Ook Qualcomm meldde deze week al dat een exportlicentie voor Huawei is ingetrokken.

China is kritisch

De Chinese overheid is kritisch op de stap. In een verklaring meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten 'het concept van nationale veiligheid oprekken en exportbeperkingen misbruiken om Chinese bedrijven zonder rechtvaardiging te onderdrukken'.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!