Witold Kepinski - 13 mei 2024

Oracle Code Assist helpt developer als AI codebegeleider

Oracle heeft plannen aangekondigd voor Oracle Code Assist, een AI-codebegeleider, om ontwikkelaars te helpen de snelheid te verhogen en de codeconsistentie te verbeteren.

Oracle Code Assist helpt developer als AI codebegeleider image

Oracle heeft plannen aangekondigd voor Oracle Code Assist, een AI-codebegeleider, om ontwikkelaars te helpen de snelheid te verhogen en de codeconsistentie te verbeteren. Aangedreven door grote taalmodellen (LLM's) die draaien op Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en geoptimaliseerd voor Java, SQL en applicatieontwikkeling op OCI, is Oracle Code Assist gepland om ontwikkelaars contextspecifieke suggesties te bieden die kunnen worden afgestemd op de beste wensen van de organisatie, praktijken en codebases. Oracle Code Assist zal ook worden ontworpen om te worden gebruikt voor het updaten, upgraden en refactoren van code die in de meeste moderne programmeertalen is geschreven.

Door AI aangedreven softwareontwikkeling heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop software wordt geconceptualiseerd, gemaakt, getest en beheerd, aldus Oracle. Met AI-ondersteunde tools kunnen ontwikkelaars nieuwe ideeën verkennen en intelligente suggesties ontvangen voor nieuwe, geüpgradede of gerefactoreerde code. Bovendien kunnen routinetaken worden geautomatiseerd, waardoor AI-tools een integraal onderdeel worden van elke fase van de softwareontwikkelingslevenscyclus (SDLC). Verwacht wordt dat Oracle Code Assist hier een goed voorbeeld van zal zijn, waarbij elke stap in de SDLC wordt behandeld door codefragmenten, afhankelijkheidsanalyse, alternatieven voor foutbeperking, testgevallen, annotatie, samenvatting en documentatie aan te bieden. Oracle Code Assist wordt geïmplementeerd als een ontwikkelomgevingsplug-in voor JetBrains IntelliJ IDEA of Microsoft Visual Studio Code en zal specifiek worden getraind om deskundige, eigenzinnige feedback te geven om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen, optimaliseren en upgraden van applicaties, waar ze ook worden uitgevoerd.

Java

“Ontwikkelaars kunnen Oracle Code Assist gebruiken om snel hele Java-applicaties naar nieuwere versies te upgraden. Deze mogelijkheid om Java snel te upgraden met behulp van een codeerassistent vergroot het vermogen van bedrijven aanzienlijk om de veerkracht en prestaties van applicaties te verbeteren, de nieuwste JDK-functies te integreren en hun beveiligingshouding te versterken”, aldus Arnal Dayaratna research vice president, IDC. “Oracle Code Assist kan ook database-upgrades versnellen met betrekking tot het refactoring en testen van complexe en vaak aangepaste PL/SQL-code, wat tijdrovend en behoorlijk duur kan zijn. Gezien de alomtegenwoordigheid van Java en databases in de onderneming, zal Oracle Code Assist waarschijnlijk een brede acceptatie door vooraanstaande organisaties over de hele wereld bereiken.”

Oracle is de rentmeester en hoofdontwikkelaar van het Java-platform en een pionier in de relationele database-industrie. Oracle Code Assist is getraind in een brede verzameling software die is ontwikkeld gedurende vele jaren van applicatie- en softwareontwikkeling. Door afstemming met OCI's service-API's, coderingspatronen en Oracle's eigen best practices voor softwareontwikkeling op het gebied van Java, SQL, OCI en andere zoals NetSuite's SuiteScript, wordt verwacht dat Oracle Code Assist ideaal is toegerust om organisaties te bedienen, ongeacht waar hun software zich bevindt. en applicaties worden ingezet.

“Op maat gemaakte applicaties zijn de methode waarmee elke organisatie zich wereldwijd onderscheidt, maar het bouwen, implementeren en onderhouden van applicaties is arbeids- en tijdintensief”, zegt Aanand Krishnan, vice-president productmanagement van Oracle Cloud Infrastructure. “Organisaties die gebruik maken van Oracle Code Assist kunnen ontwikkelaars helpen de snelheid en codeconsistentie te verhogen om het langetermijnonderhoud van applicaties op een veilige, rigoureuze en conforme manier te verbeteren.”

Oracle Code Assist is bedoeld om ontwikkelaars te helpen de snelheid te verhogen met:

  • Code genereren: Biedt codesuggesties op basis van aangeleerde context en patronen en genereert volledige klassenbestanden, methoden of coderegels. Ontwikkelaars kunnen het codefragment vervolgens accepteren, wijzigen of afwijzen, de tijd die wordt besteed aan het schrijven van standaardcode verkorten en applicaties sneller bouwen.
  • Codeannotatie: Genereert API-documentatie (Application Programming Interface) of opmerkingen om de codefunctionaliteit te beschrijven. Dit helpt ontwikkelaars bij het levenslange onderhoud van de applicatie.
  • Uitlegbaarheid van de code: Biedt een samenvatting van de code in eenvoudige taal. Dit helpt ontwikkelaars die belast zijn met het beoordelen of herstructureren van bestaande code en bespaart tijd door nauwkeurige en gemakkelijk te begrijpen context te bieden.
  • Snellere codebeoordelingen: Start een pull-verzoek om wijzigingen samen te voegen in een repository na het schrijven van codebeoordelingen en beveelt codewijzigingen aan op basis van prestatie-, kwaliteit-, efficiëntie- en stijlrichtlijnen. Dit helpt ontwikkelaars code van hogere kwaliteit te leveren.
  • Generatie van testdekking: Creëert unit- en functionele tests op basis van de context van de code. Dit helpt ontwikkelaars de testkwaliteit te verbeteren met een betere testdekking die een grotere verscheidenheid aan testinvoer omvat.

Van Oracle Code Assist wordt ook verwacht dat het ontwikkelaars helpt de codeconsistentie en -optimalisatie te verbeteren met:

  • Suggesties op maat: Bevat de codeerframeworks, interne bibliotheken, best practices en branchespecifieke standaarden van een organisatie om organisatiespecifieke code te genereren. Dit helpt ontwikkelaars met codebeoordelingen, updates en integratie in bestaande codebases.
  • Code-oorsprongscontext: Filtert de code die wordt gegenereerd om ervoor te zorgen dat deze niet afkomstig is van niet-permissieve licenties. Dit helpt ontwikkelaars om compliancerisico's aan te pakken.
  • Geautomatiseerde taalupgrades: Converteert en werkt bestaande code bij naar de huidige taalversie met behulp van nieuwere bibliotheken. Dit helpt ontwikkelaars de prestaties en kwaliteit van een applicatie te verbeteren door gebruik te maken van de nieuwste functies van de gebruikte taal of het gebruikte raamwerk.
  • Codeanalyse: Identificeert bugs en inefficiënties en produceert eigenzinnige code op basis van de softwareontwikkelingspraktijken van een organisatie. Dit helpt ontwikkelaars om strengere code te leveren die consistent is met hun eigen codebase.
  • OCI-optimalisatiesuggesties: bevat suggesties van OCI-service-API's, coderingspatronen en best practices om ervoor te zorgen dat applicaties het beste op OCI kunnen draaien. Dit helpt ontwikkelaars het nut te maximaliseren en de efficiëntie te vergroten van applicaties die op OCI draaien en OCI-services gebruiken.

Ontwikkelaars die bij Oracle werken, maken tegenwoordig actief gebruik van Oracle Code Assist om nieuwe Oracle-producten en -services te bouwen. Het is de bedoeling dat het in de toekomst beschikbaar komt voor Oracle-klanten.

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!