Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2024

EU-onderzoek naar Facebook en Instagram wegens verslavende werking voor kinderen

Europese Commissie start een officieel onderzoek naar Facebook en Instagram. Het onderzoekt in hoeverre Meta kinderen bewust verslaafd maakt aan deze social media-platforms. Dit zou in strijd zijn met de Europese wetgeving, die juist verplicht kinderen te beschermen.

EU-onderzoek naar Facebook en Instagram wegens verslavende werking voor kinderen image

Zowel Facebook als Instagram zijn volgens de Europese Commissie mogelijk zo ontworpen dat zij verslavend gedrag stimuleren. Ook wijst het op zogeheten 'rabbit hole effects', waarmee het doelt op de bubbel van content die kan ontstaan doordat gebruikers steeds meer van hetzelfde geserveerd krijgen. Dit kan onschuldige content zijn, maar bijvoorbeeld ook complottheorieën. Meta is volgens de Europese wet verplicht dergelijke risico's te beoordelen en waar mogelijk tegen te gaan. De Europese Commissie verdenkt het social media-bedrijf ervan dit echter niet te doen.

Tot slot hekelt de Europese Commissie de leeftijdscontrole op de platforms. Zo moet Meta de leeftijd van gebruikers controleren om zeker te stellen dat minderjarige gebruikers geen ongeschikte content geserveerd krijgen. Dit zou het bedrijf echter onvoldoende doen. Ook denkt de Europese Commissie dat Meta minderjarigen niet de juiste privacy-instellingen biedt.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!