Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2024

De vijf belangrijkste trends voor software-engineers volgens Gartner

Marktonderzoeker Gartner identificeert de vijf belangrijke trends op het gebied van software-engineering voor de komende jaren. De top vijf bestaat uit software-engineering-intelligentie, AI-augmented development, groene softwareontwikkeling, platformtechniek en cloudontwikkelomgevingen.

De vijf belangrijkste trends voor software-engineers volgens Gartner image

Het behalen van zakelijke doelstellingen is voor 65% van de leiders op het gebied van software-engineering een van hun drie belangrijkste prestatiedoelstellingen, blijkt uit onderzoek van Gartner onder 300 teammanagers van software-engineering en applicatieontwikkeling in de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) in het vierde kwartaal van 2023. Door te investeren in disruptieve technologieën kunnen leiders op het gebied van software-engineering hun teams in staat stellen bedrijfsdoelstellingen op het gebied van productiviteit, duurzaamheid en groei te verwezenlijken.

Productiviteit verbeteren

“De technologische trends die Gartner heeft geïdentificeerd helpen early adopters nu al om zakelijke doelstellingen te bereiken”, zegt Joachim Herschmann, VP Analyst bij Gartner. “Deze disruptieve tools en praktijken stellen software-engineeringteams in staat hoogwaardige, schaalbare AI-aangedreven applicaties te leveren, terwijl ze de inspanning en wrijving in de softwareontwikkelingslevenscyclus (SDLC) verminderen, waardoor de ervaring van ontwikkelaars en de productiviteit worden verbeterd.”

De top vijf van strategische technologietrends voor software-engineering voor 2024 zijn (zie figuur 1):

Figuur 1: De belangrijkste strategische technologietrends van Gartner voor software-engineering voor 2024

Bron: Gartner (mei 2024)

Software-engineering-intelligentie

Software-engineering-intelligentieplatforms bieden een uniform, transparant beeld van engineeringprocessen dat leiders helpt met het begrijpen en meten van niet alleen snelheid en flow, maar ook kwaliteit, organisatorische effectiviteit en bedrijfswaarde. Gartner voorspelt dat in 2027 50% van de software-engineeringorganisaties software-engineering-intelligentieplatforms gebruikt om de productiviteit van ontwikkelaars te meten en te verhogen, vergeleken met 5% in 2024.

AI-augmented development

Leiders op het gebied van software-engineering hebben een kosteneffectieve manier nodig om hun teams te helpen sneller software te bouwen. Volgens het Gartner-onderzoek zegt 58% van de respondenten dat hun organisatie generatieve AI de komende twaalf maanden gebruikt of van plan is te gebruiken om de kosten onder controle te houden of te verlagen.

AI-augmented development is het gebruik van AI-technologieën zoals generatieve AI en machinaal leren voor het ondersteunen van software-ingenieurs bij het ontwerpen, coderen en testen van applicaties. Door AI verbeterde ontwikkeltools kunnen worden geïntegreerd met de ontwikkelomgeving van een software-ingenieur om applicatiecode te produceren, transformatie van ontwerp naar code mogelijk te maken en de mogelijkheden voor het testen van applicaties te verbeteren.

“Investeren in door AI-augmented development ondersteunt leiders op het gebied van software-engineering bij het verhogen van de productiviteit van ontwikkelaars en het beheersen van de kosten, en kan ook het vermogen van hun teams verbeteren om meer waarde te leveren”, aldus Herschmann.

Groene softwareontwikkeling

Groene softwareontwikkeling is de discipline van het bouwen van software die CO2-efficiënt en -bewust is. Het ontwikkelen van groene software betekent het maken van energiezuinige keuzes voor architectuur en ontwerppatronen, algoritmen, datastructuren, programmeertalen, taalruntimes en infrastructuur.

Gartner voorspelt dat in 2027 30% van de grote mondiale ondernemingen softwareduurzaamheid opneemt in hun niet-functionele vereisten, ten opzichte van minder dan 10% in 2024. Het gebruik van rekenintensieve werklasten vergroot de CO2-voetafdruk van een organisatie, en generatieve, op AI gebaseerde toepassingen zijn bijzonder energie-intensief. Het implementeren van groene software-engineering helpt organisaties dan ook bij het prioriteren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Platformtechniek

Platformengineering vermindert de cognitieve belasting voor ontwikkelaars door onderliggende mogelijkheden aan te bieden via interne ontwikkelaarsportals en platforms die meerdere productteams kunnen gebruiken. Deze platforms bieden een aantrekkelijke ‘verharde weg’ voor softwareontwikkeling, waardoor ontwikkelaars tijd besparen en hun werkplezier toeneemt. Gartner voorspelt dat in 2026 80% van de grote software-engineeringorganisaties platform-engineeringteams opricht, ten opzichte van 45% in 2022.

Cloudontwikkelomgevingen

Cloudontwikkelomgevingen bieden op afstand gebruiksklare toegang tot een in de cloud gehoste ontwikkelomgeving met minimale inspanning voor installatie en configuratie. Deze ontkoppeling van de ontwikkelingswerkruimte van het fysieke werkstation maakt een soepele, consistente ontwikkelaarservaring en een snellere onboarding van ontwikkelaars mogelijk.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in 'Top 5 Strategic Technology Trends in Software Engineering for 2024.' Leer hoe u een software-engineeringorganisatie kunt opbouwen met behulp van de Gartner Software Engineering Score. Gartner bespreekt applicatie-innovatie en software-engineeringstrategieën tijdens de Gartner Application Innovation & Business Solutions Summits die deze week in Las Vegas plaatsvinden. Andere data en locaties zijn: 18-19 juni in Tokio en 9-10 september in Londen.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!