Witold Kepinski - 24 mei 2024

Lenovo weet groeikansen rond AI goed te benutten

Lenovo maakt de resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2023/24 bekend. Na een hervatting van de groei in het derde kwartaal meldde de Groep in het vierde kwartaal een jaar-op-jaar omzetgroei in alle businessgroepen, waarbij de omzet van de Groep met bijna 10% j-o-j steeg tot 13,8 miljard dollar. Het nettoresultaat j-o-j verdubbelde tot 248 miljoen dollar en de omzetmix voor niet-PC's bereikte een historisch hoogtepunt van 45% .

Lenovo weet groeikansen rond AI goed te benutten image

De prestaties van de Groep in het vierde kwartaal en in de tweede helft van het jaar laten zien hoe Lenovo de daling in de sector van het afgelopen jaar heeft weten op te vangen, de enorme groeikansen van AI heeft weten te benutten De omzet voor het volledige boekjaar bedroeg56,9 miljard dollar en het nettoresultaat 1 miljard dollar. In de tweede helft van het boekjaar groeide de omzet van Lenovo met 6% j-o-j en herstelde de nettomarge zich van een daling in de eerste helft tot een vlakke marge in de tweede helft.

De Groep loopt voorop in een tijdperk van ongekende AI-mogelijkheden met zijn pocket-to-cloud portfolio, het sterke ecosysteem (waaronder partnerships) en full-stack AI-capaciteiten. Sinds de aankondiging van zijn AI-strategie in oktober 2023 tijdens het jaarlijkse Tech World-evenement heeft Lenovo zijn eerste golf AI-pc's gelanceerd, inclusief AI-mogelijkheden voor andere slimme apparaten, infrastructuur, oplossingen en diensten. De AI-pc is uitgerust met een persoonlijke AI-agent op basis van natuurlijke interacties, heterogene computing, een persoonlijke kennisbank, en is verbonden met een open AI-toepassingsecosysteem met privacy- en beveiligingsbescherming. De Groep verwacht dat de AI PC de komende drie jaar zal uitgroeien van premium tot mainstream, wat een vernieuwingscyclus voor de industrie stimuleert. Hybride AI leidt ook tot een grotere vraag naar AI-infrastructuur en klanten vragen steeds vaker om AI-oplossingen en -diensten op maat -met name advies, ontwerp, implementatie en onderhoud van AI.

Lenovo's voortdurende inzet en investeringen in innovatie, gericht op zijn ankertechnologieën AI en computing, helpen het bedrijf zijn visie van ‘Smarter AI for All' te realiseren en verder voorop te lopen in het AI-tijdperk. In het afgelopen boekjaar bereikte de Groep met 26,2% een recordpercentage voor zowel het aantal R&D-medewerkers als een verhouding tussen R&D-uitgaven en inkomsten van 3,6%.

Vooruitkijkend is de Groep optimistisch over de vooruitzichten voor het komende jaar, waarin de organisatie de leiding blijft nemen op het gebied van AI, blijft investeren in innovatie en de ongekende mogelijkheden van hybride AI zal blijven aangrijpen om de groei te versnellen en de duurzame winstgevendheid over de hele linie te vergroten.

De Raad van Bestuur van Lenovo heeft een slotdividend vastgesteld van 3,8 Amerikaanse dollarcent of 30,0 Hongkongse dollarcent per aandeel voor het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2024.

Lenovo voorzitter en CEO Yuanqing Yang zegt:"De resultaten van Lenovo over het vierde kwartaal laten duidelijk zien dat we niet alleen de groei in al onze bedrijfsonderdelen hebben hervat, maar dat ons momentum versnelt, gedreven door de ongekende mogelijkheden die Hybrid AI met zich meebrengt. Gestimuleerd door onze intelligente transformatiestrategie en jarenlange investeringen in innovatie, hebben we een volledige stack van AI-mogelijkheden opgebouwd en lopen we voorop bij het pionieren op de revolutionaire AI PC-markt. Onze visie in het AI-tijdperk is slimmere AI voor iedereen. Ondersteund door onze sterke uitvoering, aanhoudende innovatie, operationele excellentie en ecosysteempartnerships, hebben we er alle vertrouwen in dat we het komende jaar duurzame groei en verbetering van de winstgevendheid kunnen leveren."


Financiële hoogtepunten:

Solutions and Services Group (SSG): Sterke groei en winstgevendheid door AI-oplossingen

Resultaten voor het vierde kwartaal en het hele boekjaar FY23/24:

 • Versterkte positie van SSG als groeimotor en winstbrenger door een omzetgroei van meer dan 10% j-o-j tot US$1,8 miljard en een hoge winstgevendheid met een operationele marge van meer dan 21% - dubbelcijferige omzetgroei en operationele marge voor 12 opeenvolgende kwartalen. De omzet voor het volledige boekjaar bedroeg US$7,5 miljard, een groei van 12% j-o-j en een operationele marge van bijna 21%.
 • De omzetmix van Managed Services en Project and Solutions Services steeg met vijf punten j-o-j en vertegenwoordigde nu 55% van SSG's totale omzet in het kwartaal.
 • Hero-aanbiedingen zoals Digital Workplace Solutions en TruScale for Hybrid Cloud hebben beide een snelle groei laten zien.

Kansen en duurzame groei:

 • In de toekomst zal SSG blijven voldoen aan de toenemende vraag van klanten door snel te werken aan AI-native en AI-embedded oplossingen en diensten.
 • Het Care of One-platform, Cyber Resiliency as a Service en de beslissingstool Lenovo Intelligent Sustainability Solutions Advisor (LISSA) maken gebruik van de kracht van AI om hypergepersonaliseerde werknemerservaringen, verhoogde productiviteit, verbeterde beveiliging en duurzame IT-keuzes te leveren.

Infrastructure Solutions Group (ISG): Hervonden momentum

Resultaten voor het vierde kwartaal en het hele boekjaar FY23/24:

 • De omzet in het vierde kwartaal hervatte de groei, met een jaar-op-jaargroei van dubbele cijfers van 15%, waardoor de omzet van ISG in het vierde kwartaal uitkwam op US$ 2,5 miljard - een nieuw record voor een vierde kwartaal.
 • De opslag-, software- en dienstenactiviteiten realiseerden allemaal een hypergroei, met een gecombineerde omzetstijging van meer dan 50% jaar-op-jaar. De omzet van High Performance Computing bereikte een recordhoogte.
 • Voor het hele jaar realiseerde ISG kwartaal-op-kwartaal omzetgroei voor drie opeenvolgende kwartalen en bereikte ze de op één na hoogste omzet ooit in het fiscale jaar.

Kansen en duurzame groei:

 • AI-servers zullen naar verwachting bijna twee keer zo snel groeien als de brede servermarkt naarmate de markt verschuift naar AI-infrastructuur.
 • ISG zal zijn portfolio verbreden en zijn pijplijn omzetten om nieuwe kansen te benutten, en daarnaast zijn sterke punten in traditionele servers, edge, opslag, software en diensten benutten om groei te realiseren en de winstgevendheid te hervatten.

Intelligent Devices Group (IDG): Solide groei, versterkt leiderschap

Resultaten voor het vierde kwartaal en het hele boekjaar FY23/24:

 • IDG bleef een solide kwartaal leveren en versterkte zijn wereldwijde marktleiderschap voor pc's met een marktaandeel van 22,9%, een aanzienlijke premie ten opzichte van de markt en een toonaangevende winstgevendheid. De inkomsten voor het kwartaal bedroegen US$10,5 miljard en voor het hele jaar US$44,6 miljard.
 • De pc-activiteiten waren nr. 1 in vier van de vijf regio's, met een record marktaandeel in Noord-Amerika.
 • De smartphonemarkt liet een opmerkelijke groei zien, met een groei van dubbele cijfers in zowel zendingen als inkomsten op jaarbasis, met een aanzienlijke premie op de markt.
 • De winstgevendheid van IDG voor het volledige jaar was veerkrachtig, ondanks een zwakker dan verwachte markt in de eerste helft van het fiscale jaar. Pc's, tablets en smartphones hervatten allemaal hun groei in de tweede helft van het boekjaar.

Kansen en duurzame groei:

 • Vooruitkijkend wordt verwacht dat het volume van de pc-markt zich zal herstellen tot het niveau van voor Covid, waarbij smartphones alweer een dubbelcijferige jaar-op-jaar hypergroei vertonen.
 • AI-pc's zullen de komende drie jaar geleidelijk van premium naar mainstream groeien, gezien Lenovo zijn eerste golf AI-pc's heeft verscheept en er de komende kwartalen nog meer zullen verschepen. Dit zal een nieuwe vernieuwingscyclus in de pc-markt stimuleren.
 • Uitbreiding van AI van pc's naar telefoons en tablets, voor naadloze samenwerking tussen apparaten met Smart Connect-softwareoplossing.

ESG en hoogtepunten van het bedrijf

Prestaties, aankondigingen en opmerkelijke toezeggingen in het afgelopen kwartaal zijn onder andere:

 • Lenovo is door de wereldwijde milieu non-profit CDP erkend voor zijn leiderschap op het gebied van klimaatverandering en leveranciersbetrokkenheid. Deze ranglijst erkende Lenovo voor zijn inspanningen om de huidige beste praktijken tegen klimaatverandering te implementeren en proactief met zijn leveranciers samen te werken aan een duurzamere toekomst.
 • De Group werd ook bekroond met 'Best Value Chain Initiative', 'Best Green Product', en ontving een erkenning van 'highly commended' in de categorie van 'Circular Economy Company of the Year' op de wereldwijde CRN Sustainability Tech Summit.
 • In februari sloot Lenovo zich aan bij de UNESCO-verplichting voor verantwoorde AI, waarin bedrijven wordt gevraagd tijdig maatregelen te nemen om potentiële nadelige gevolgen van AI te 'voorkomen, beperken of verhelpen'. Deze verbintenis is een aanvulling op Lenovo's eigen interne commissie voor verantwoorde AI, een bestuurskader dat ethische, juridische, veiligheids-, privacy- en verantwoordingsplicht omvat voor AI-producten, -diensten en -oplossingen.
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!