Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2024

AFAS voert vierdaagse werkweek in

AFAS Software voert een vierdaagse werkweek in voor zijn werknemers. Het kantoor van het softwarebedrijf sluit per 1 januari 2025 iedere vrijdag dicht. Werknemers krijgen op deze dag betaald vrij.

AFAS voert vierdaagse werkweek in image

Het bedrijf wil medewerkers stimuleren extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Het spreek over een 'ontwikkeldag'. “Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor”, vertelt CEO Bas van der Veldt van AFAS trots.

Van der Veldt: "Werk kan zo veel leuker en beter, en met meer oog voor de maatschappij. Voor ons is het belangrijk dat we administratief werk automatiseren, zodat werk leuker wordt en er tijd overblijft."

Arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd

De arbeidsvoorwaarden zoals salaris, 13e maand, pensioen en vakantiegeld blijven ongewijzigd. Werknemers die al langer vier dagen werken, worden gecompenseerd. Ook meldt AFAS geen extra mensen te werven om de stap mogelijk te maken. Van der Veldt: "Het is een enorme stap, waar we ongelofelijk naar uitkijken. We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, AI en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en online sollicitatiegesprekken voeren. En we hebben er veel vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan."

Van der Veldt: ‘We zijn het eerste grote bedrijf in Nederland dat op deze manier in Nederland de vierdaagse werkweek invoert, en we realiseren ons natuurlijk dat dit lang niet voor elke onderneming haalbaar is. Maar we hopen dat dit het begin is van een beweging. Dit gaat over een geweldige werk-privébalans, over aantrekkelijk werkgeverschap en over een nieuwe visie op werken. Rigoureus en innovatief. En over het allerbelangrijkste: over doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt.’

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!