Witold Kepinski - 14 juni 2024

Het verbinden van technologie en samenleving: Huawei onthult visie tijdens Cloud Summit 2024

Tijdens de Huawei Cloud Summit voor Benelux en Ierland, die werd gecombineerd met de Enterprise Road Show, draaide het veel om innovatie. Maar ook het thema maatschappelijke verantwoordelijkheid speelde een grote rol.

Het verbinden van technologie en samenleving: Huawei onthult visie tijdens Cloud Summit 2024 image

Het zag er allemaal strak uit, bij de Huawei Cloud Summit voor de regio’s Benelux en Ierland. Op een prachtig podium bij evenementenlocatie ‘Circa’ in Amsterdam deden veel verschillende sprekers hun verhaal. Tegelijkertijd stond ook de Enterprise Road Show op het programma. In een truck, die door heel Europa rijdt, konden bezoekers allerlei baanbrekende productinnovaties zien, onder andere op het vlak van kunstmatige intelligentie.

Eén ding viel vanaf de eerste presentatie meteen op. Op een groot scherm was real-time te lezen wat de sprekers zeiden. Dat werd op dezelfde schermen ook meteen vertaald van het Engels naar zowel het Nederlands als het Frans. Dat gebeurde allemaal met behulp van Pangu, het Large Language Model van Huawei. De vertalingen waren niet perfect, maar gaven een veelbelovend inkijkje in de toekomst.

Cloud for Good

Huawei Cloud liet tijdens het event zijn innovatieve karakter zien en gaf inzicht in de toekomst van onder meer generatieve AI en big data. Maar het deed nog iets anders: het stond opvallend veel stil bij maatschappelijke en sociale onderwerpen.

Gert-Jan van Eck, de COO van Huawei Nederland, vertelde tijdens zijn presentatie over het initiatief ‘Cloud for Good’, dat Huawei onlangs lanceerde. Hij deed dat opvallend genoeg in traditionele kleding uit de tijd van de Ming-dinastie, een periode van bloei en sociale stabiliteit in de Chinese geschiedenis.

Met Cloud for Good wil Huawei zich onder meer inzetten voor digitale inclusie. “We willen technologie beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen”, zei Van Eck. Huawei houdt zich daarnaast ook bezig met het ontwikkelen van IT-talent. Het heeft de doelstelling uitgesproken om de komende vijf jaar via partnerschappen met universiteiten en industriële partners in totaal honderdduizend Europese ICT-professionals op te leiden.

Natuur en zorg

Daarnaast maakt Huawei zich sterk voor thema’s zoals het beschermen van de natuur en het verbeteren van de zorg. Het Pangu Medical Model is een belangrijke assistent geworden voor zowel artsen als patiënten. “Het ondersteunt bij medisch onderzoek, klinische diagnose en behandeling. Het verbetert de zorg, maar ook de fase daarvoor, het welzijn, dus het voorkomen dat mensen ziek worden”, zei Van Eck.

Hij noemde nog meer toepassingen van technologie waar Huawei trots op is. “We maken het met het Pangu Weather Model mogelijk om extreem weer beter te voorspellen, waardoor we gevaarlijke natuur-gebeurtennissen eerder kunnen zien aankomen om zo mensenlevens te beschermen.”

Als het om natuur en milieu gaat, ondersteunde Huawei onder meer bij een geluidsmonitoringproject voor walvissen en dolfijnen in Ierland, om daar het oceaanleven te beschermen. Het zette zich met technologie ook in voor de met uitsterven bedreigde Atlantische zalm in Noorwegen en voor de biodiversiteit rond het Neusiedlermeer in Oostenrijk.

Victor Qian (hoofdfoto), de CEO van Huawei in de Benelux en Ierland, vertelde tussen de presentaties door waarom ‘Cloud voor Good’ zo belangrijk is voor Huawei. “De technologische ontwikkelingen van vandaag de dag brengen ook uitdagingen met zich mee. Verschillende delen van de wereld hebben veel minder toegang tot die moderne technologie. Daarnaast zijn er problemen zoals de klimaatverandering. Ongeveer tien jaar geleden zijn we na gaan denken over de vraag hoe we samen met lokale non-profit-organisaties en universiteiten waarde kunnen toevoegen aan de totale samenleving. Cloud for Good is daar een mooi voorbeeld van. We willen de wereld beter maken, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom hebben we partners nodig en experts op bepaalde gebieden, om samen een verschil te maken.”

Dataveiligheid

Huawei besteedde ook aandacht aan dataveiligheid en GDPR. Gabriela Mercuri gaf daar als directeur van SCOPE Europe een presentatie over. Scope is een belangrijk Europees toezichthoudend orgaan als het om dataveiligheid gaat. Elliott Ford-Jones (Advanced Business Development Manager Cloud & CDN Services van Huawei) vertelde tijdens een interview hoe het beleid van Huawei er op dat vlak uitziet. “We leven overal in de wereld de lokale protocollen en regels na. We werken nauw samen met allerlei overheden om compliancy in al onze regio’s te kunnen waarborgen. Hier in Europa werken we alleen samen met Europese partners. De data staat dan altijd in Europa en wordt vandaaruit beheerd.”

Ford-Jones benadrukte tijdens dat interview het belang van partners. “Zonder partners hadden we nooit zo succesvol kunnen zijn als dat we nu zijn. Onze groei is echt te danken aan hen. We zijn altijd op zoek naar uitbreiding van dat ecosysteem, om op die manier de wereld met elkaar te verbinden.”

Qian was tijdens de dag een zeer tevreden man. “Dit event overtreft onze verwachtingen. Vorig jaar was de eerste keer. Toen was het heel spannend, omdat we nieuw waren in de cloud-sector. Met meer dan 150 bezoekers was het toen een groot succes. Dit jaar zijn het er bijna dubbel zoveel: ongeveer 300. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!