Wouter Hoeffnagel - 17 juni 2024

Werkende ouder overweegt andere baan bij minder thuiswerken

Thuiswerken is voor veel werkende ouders een cruciale vereisten. Zo overweegt 71% van deze groep hun baan op te zeggen indien de mogelijkheden voor thuiswerken (verder) worden beperkt. Bijna 19 procent van hen meldt dat een verzoek om flexibel te werken tot discussie leidt.

Werkende ouder overweegt andere baan bij minder thuiswerken image

Dit blijkt uit onderzoek van Remote. De cijfers benadrukken volgens de organisatie een groeiende kloof tussen de wensen van werknemers en het beleid van werkgevers. De onderzoeksresultaten laten zien dat 76 procent van de werkende ouders overweegt minder uren te gaan werken om de balans tussen familietijd, kinderopvangkosten en werk te verbeteren.

In Nederland staat deze balans nog meer onder druk door de hoge kinderopvangkosten van gemiddeld 723 euro per week. Dit is aanzienlijk hoger dan in andere landen zoals Frankrijk, waar ouders gemiddeld 492 euro per week betalen. Deze financiële last, in combinatie met een gebrek aan flexibiliteit, dwingt ouders om lastige keuzes te maken die hun carrières en gezinsleven beïnvloeden.

Terug naar kantoor

Na de coronapandemie hebben veel bedrijven nieuwe beleidsregels voor de terugkeer naar kantoor ingevoerd, wat de druk voor twee derde van de respondenten heeft verhoogd. Ongeveer 65 procent van de werkende ouders overweegt zijn/haar baan op te zeggen of moedigt zijn/haar partner aan dit te doen om tijdens werkuren voor de kinderen te kunnen zorgen. Dit onderstreept de noodzaak voor bedrijven om hun beleid te heroverwegen en meer flexibele werkopties aan te bieden.

Slechts 28 procent van de ouders is volledig tevreden met de huidige kinderopvangregelingen, terwijl de rest aangeeft dat er ruimte is voor verbetering of zelfs een grote verandering nodig is. Bijna twee derde (68 procent) van de ouders heeft negatieve feedback op het werk gekregen voor het opnemen van onvoorziene vrije dagen als hun kind ziek is of de kinderopvang gesloten is.

'Veel bedrijven blijven achter'

“Remote werken is na salaris de belangrijkste factor voor het kiezen van een bepaalde baan. Toch blijven veel bedrijven achter bij het faciliteren hiervan, vooral voor werkende ouders”, aldus Job van der Voort, CEO en medeoprichter van Remote. “Dit leidt niet alleen tot een onevenwichtige werk-privébalans, maar maakt het ook moeilijker voor bedrijven om talent aan te trekken en te behouden. Bedrijven die niet inspelen op de behoefte aan flexibiliteit lopen het risico dat hun beste werknemers overstappen naar de concurrent die dit wel biedt.”

Flexibiliteit op de werkvloer is niet alleen gunstig voor werknemers, maar ook voor bedrijven zelf. Het kan leiden tot een grotere talentenpool, verbeterde productiviteit en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten. Uit een vorige enquête van Remote blijkt dat 72 procent van de bedrijven die een internationaal remote werkmodel hebben geïmplementeerd, een stijging ziet van de productiviteit.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!