Witold Kepinski - 24 juni 2024

ACM: groei glasvezel en mobiel dataverbruik zet door

Er zijn in het eerste kwartaal van 2024 zo'n 250.000 nieuwe glasvezelverbindingen bij gekomen in Nederland. Ook het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement nam toe (+3,5%), net als het mobiele dataverbruik (+1,7%) en het aantal abonnementen op mobiele telefonie (+0,5%). De combinatie van een bundel met drie vaste diensten (internet, televisie en telefonie) bij dezelfde aanbieder is steeds minder populair. Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die op 24 juni is gepubliceerd.

ACM: groei glasvezel en mobiel dataverbruik zet door image

Uit de monitor blijkt dat meer consumenten kiezen voor een snelle glasvezelverbinding. In totaal hebben nu ruim 7,38 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur. Ruim een derde daarvan (2,92 miljoen) heeft ook daadwerkelijk een abonnement. In het laatste kwartaal van 2023 hadden 2,8 miljoen huishoudens een actief abonnement. De uitrol van glasvezel blijft in sommige delen van het land wel achter. In een aantal delen van Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is er minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land, zo blijkt uit de glasvezelkaart. Het aantal huishoudens dat diensten afneemt via COAX- of koperverbinding neemt verder af. Met name die laatstgenoemde laat een sterke daling zien.

Afname bundels met drie diensten

De ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder is steeds minder in trek. Steeds meer huishoudens kiezen voor een bundel met twee vaste diensten. De monitor laat een toename zien van 2,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt ten dele doordat huishoudens die een bundel met drie diensten hadden vaste telefonie hebben laten vallen. Maar ook nieuwe klanten nemen vaker alleen internet en televisie af. Ook valt het op dat consumenten steeds vaker een vast abonnement afsluiten in combinatie met mobiel. Consumenten krijgen hiervoor vaak korting op hun vaste contract en/of extra data voor hun mobiele telefoon. Bundels met vast en mobiel zijn dit kwartaal met 0,3% gestegen naar 3,65 miljoen abonnementen.

Trends telefonie

De vaste telefoon verdwijnt steeds verder uit het dagelijkse leven. Het aantal aansluitingen is met 0,8% gedaald naar 4,23 miljoen. Ook de belminuten via de vaste lijn nemen af; een daling van 4,9% bracht het totaal op 1,16 miljard minuten. Er werden iets meer mobiele abonnementen afgesloten het afgelopen kwartaal (+0,5%). De hoeveelheid mobiele belminuten bleef vrijwel constant op 9,7 miljard. Het mobiele dataverbruik vertoonde wel een stijgende lijn met een toename van 1,7% en komt daarmee uit op 549 miljoen gigabyte.

Over de monitor

Elk kwartaal publiceert de ACM de Telecommonitor. Hierin worden de trends in de telecomsector weergegeven. Voor de Telecommonitor verstrekken de grootste partijen in de sector periodiek gegevens over hun activiteiten. De ACM controleert deze gegevens en houdt zo een vinger aan de pols bij de ontwikkelingen op de diverse markten. De cijfers vormen een belangrijke basis voor de analyses van de ACM. De trends worden weergegeven in een interactief dashboard dat voor iedereen te raadplegen is.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!