Wouter Hoeffnagel - 08 juli 2024

FTC: ASRock, Gigabyte en Zotac hinderen reparaties met garantiestickers

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tikt ASRock, Gigabyte en Zotac op de vingers vanwege het bemoeilijken en/of verhinderen van reparaties van producten door het plaatsen van zogeheten garantiestickers. Indien de partijen hun beleid niet wijzigen, kunnen zij mogelijk boetes tegemoet zien.

FTC: ASRock, Gigabyte en Zotac hinderen reparaties met garantiestickers image

De partijen plaatsen volgens de FTC stickers met de tekst 'garantie vervalt bij verwijdering' of vergelijkbare teksten op locaties op producten die het vermogen van klanten om apparaten te onderhouden en repareren hindert. Dit is in strijd met de Amerikaanse Magnuson-Moss Waranty Act (MMWA), die garantie op consumentenproducten beschermt. De FTC houdt toezicht op de naleving van deze wetgeving.

In een brief waarschuwt de FTC ASRock, Gigabyte en Zotac hun werkwijze te wijzigen. Ook uit de FTC zijn zorgen over verklaringen van de bedrijven dat consumenten specifieke onderdelen of service providers moeten gebruiken indien zij hun garantie willen behouden. Ook dergelijke verklaringen zijn in strijd met de MMWA, tenzij fabrikanten onderdelen of reparatiediensten gratis aanbieden. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!