Redactie - 08 juli 2024

Zes op de tien werkende Nederlandse gebruikt openbare wifi op vakantie

Veel Nederlanders maken op vakantie gebruik van openbare netwerken om verbinding te krijgen met internet. Dit is niet zonder risico; een op de acht Nederlanders is weleens gehackt via een openbaar netwerk.

Zes op de tien werkende Nederlandse gebruikt openbare wifi op vakantie image

Hiervoor waarschuwt NETGEAR op basis van onderzoek. Het bedrijf onderzocht het gedrag en de meningen van Nederlanders rondom openbare wifi. Hieruit blijkt dat Nederlanders hun internetverbinding erg belangrijk vinden. Zo geeft twee derde van de Nederlanders (66%) aan het belangrijk te vinden altijd toegang te hebben tot het internet. 1 op de 3 zou zelfs als enige item een mobiel apparaat met internet meenemen naar een onbewoond eiland.

Het is dan ook geen verrassing dat veel Nederlanders gebruikmaken van openbare wifi op vakantie. Meer dan de helft (59%) zegt hier op vakantie gebruik van te maken. Onder werkenden ligt dit percentage op 62%. Alleen jongeren onder 34 (64%) maken hiervan nog vaker gebruik.

Niet zonder risico

Toch zegt 42% van de Nederlanders ook geen vertrouwen te hebben in de veiligheid van openbare wifi. En dat is niet zonder reden, waarschuwt NETGEAR. Zo kan iedereen verbinden met zo’n netwerk, en het beschikt vaak niet over beveiliging. Met een beetje handigheid kun je zo zien welke apparaten er nog meer zijn verbonden met het netwerk, en soms zelfs zien welke websites worden bezocht en wat er op die websites wordt gedaan.

Iemand met slechte bedoelingen kan zo vrij makkelijk toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens en accounts waarschuwt NETGEAR, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook kunnen dit soort publieke netwerken eigenlijk zijn opgezet door een hacker, die het een veilig klinkende naam kan geven zoals “Coffee corner free wifi” en zo toegang heeft tot al het internetverkeer van de apparaten die ermee verbinden.

En het is niet alleen maar bangmakerij: uit het onderzoek van NETGEAR blijkt namelijk dat 1 op de 8 Nederlanders weleens is opgelicht via openbare wifi, met een virus, gestolen gegevens of ongewenst gebruik van de bankrekening tot gevolg.

Toch veilig online

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je tegen dit soort gevaren kan nemen, al zijn ze niet populair onder Nederlanders. Terwijl meer dan de helft nog verbindt met openbare wifi, koopt maar 16% een lokale simkaart om in het buitenland online te blijven. Nog minder mensen nemen een mobiele router mee op vakantie: slechts 8% van de Nederlands zegt dit te doen.

“Om je te beschermen tegen hackers die kunnen meekijken via openbare wifi, kan je openbare wifi het beste vermijden. Om toch online te blijven is het aanschaffen van een lokale simkaart een betere optie. Mobiele data is namelijk veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk”, legt Carl Boshouwer van NETGEAR uit. “Wil je meerdere apparaten verbinden, zoals je eigen telefoon en die van je kinderen of partner, een tablet of een laptop, dan kan een mobiele router een goede oplossing zijn. Met de Nighthawk M6 kunnen bijvoorbeeld tot 32 apparaten met stabiel en snel internet worden verbonden, waar je ook bent. En omdat een mobiele router ook werkt op mobiele data en jij zelf controle hebt over wie er mee verbindt, is zo’n netwerk een stuk veiliger.”

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!