Redactie - 10 juli 2024

Intel gaat met imec chip productie duurzaam maken

Intel stapt als laatste grote chipfabrikant in een samenwerking met imec. Eerder deden onder meer TSMC, Samsung en Apple dat al.

Intel gaat met imec chip productie duurzaam maken image

Het Amerikaanse chipbedrijf stapt in het Sustainable Semiconductor Technologies and Systems program, kortweg SSTS. Dat programma wil de impact van de processen in chipproductie op het klimaat minimaliseren. Al is de deelname geen eenrichtingsverkeer. Ook imec zegt dat het uitkijkt naar de expertise van Intel rond zaken als waterverbruik, e-waste of het beperken van broeikasgassen.

Grote chipfabrikanten nemen deel

STSS werd in 2021 opgestart bij imec en werd toen meteen mee gesteund door Apple. In 2023 werden onder meer GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC deelnemer. Samen produceren zij het merendeel van de geavanceerde chips in de wereld, enkel Intel ontbrak nog op de lijst, tot nu.

Dat het Leuvense imec die rol op zich neemt is bijzonder, maar niet onverwacht. Het onderzoekscentrum profileert zich al lang als neutraal terrein voor chiponderzoek, wat maakt dat het met vrijwel alle grote spelers samenwerkt en dus ook in de ideale positie zit om kennis of werkwijzen rond chipproductie te delen.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!