Redactie - 16 september 2016

Grolsch, BAM, Mediq en ProRail en Jacobs Douwe Egberts consolideren IT met SAP

Steeds meer organisaties kiezen voor een consolidatie van IT om zo de kwaliteit van de zakelijke processen en de dienstverlening te verbeteren. Een goed geplande en uitgevoerde consolidatiestrategie bespaart immers niet alleen geld, maar beperkt ook risico's en stimuleert efficiëntie en business agility.

Ook voor Grolsch, BAM Bouw & Vastgoed, Mediq, Jacobs Douwe Egberts en ProRail waren dit redenen om de IT te consolideren met behulp van SAP-technologie. SAP Nederland maakt nu bekend dat de projecten bij deze vier bedrijven recent zijn opgeleverd.

Koninklijke Grolsch

Koninklijke Grolsch heeft voor alle primaire en secundaire processen 'full scope' SAPoplossingen geïmplementeerd, waaronder SAP HANA. Doelstelling hierbij was om binnen de SABMiller-groep de processen te harmoniseren, een grotere schaalbaarheid te creëren en een kostenreductie op IT te realiseren. Tevens hoopte de bierbrouwer de productie te verhogen door gebruik te maken van real-time informatie.

De implementatie van de SAP technologie, inclusief integratie met de systemen van bijvoorbeeld klanten en toeleveranciers en met het geautomatiseerde warehouse, voelde voor Grolsch aan als een 'openhartoperatie'.

Lorant Kovacs, Strategy and Business Development Director bij Koninklijke Grolsch: "Grolsch heeft binnen de SABMiller-groep een van de meest geavanceerde, geautomatiseerde brouwerijen. Daarmee moest SAP worden geïntegreerd. Tijdens de implementatie van SAPmoest het brouwproces bovendien continu door blijven gaan."

Een zware klus die werd geklaard in nauwe samenwerking met partner Capgemini. "Dit project kende vele uitdagingen, waarvan het op tijd leveren een van de belangrijkste was", aldus Jan Dekker, vice-president bij Capgemini. "Iedere vertraging zou direct miljoenen hebben gekost."

BAM Vastgoed & Bouw

De divisie van de Koninklijke BAM Groep transformeert naar één gestroomlijnde organisatie. Via een portfolio van elkaar aanvullende ondernemingen kan Koninklijke BAM Groep haar klanten integraal bedienen bij het ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en beheren van de gebouwen en woningen.

Daarbij hoort een uniforme manier van werken, gestandaardiseerde processen en het gebruik van één servicecenter dat wordt ondersteund door één, geïntegreerd systeem. SAP's ERP-software bleek hiervoor het juiste fundament te bieden.

"De implementatie van de processen op basis van best practices van Dimensys, maakt dat de software goed aansluit bij de werkzaamheden van eindgebruikers en vereenvoudigt daarmee hun werk", aldus Pascal Simons, IT Business Consultancy bij BAM Bouw en Vastgoed. "Als gevolg zag BAM Bouw en Vastgoed de administratieve effectiviteit en de rapportagesnelheid sterk toenemen."

"De inrichting van het SAP-systeem ondersteunt de gewenste organisatorische transitie", stelt Peter Kleinjan, partner bij Dimensys. Hierbij is sterk ingezet op efficiënte periodieke en effectievere projectrapportage met behulp van Profit Center Accounting. "Deze inrichting is bovendien de basis om op termijn naadloos te kunnen migreren naar SAP S/4HANA."

ProRail

Spoorinfrastructuurbeheerder ProRail heeft het onderhoud van het spoornet uitbesteed aan haar onderhoudsaannemers Strukton, AssetRail, VolkerRail en BAM. Voor een actuele uitwisseling van asset-informatie tussen de aannemers en ProRail bouwde de spoorinfrastructuurbeheerder een portal op basis van de SAP-gebruikersinterface SAPUI5 en near real-time integratie via de ESB. Binnen een aparte portal kunnen de werknemers van ProRail ontvangen updates bekijken en aanvullen. Op deze manier integreert ProRail de volledige keten.

Door de informatiestromen te consolideren binnen één 'backbone', voorkomt ProRail een versnippering in de informatievoorziening. "Met deze oplossing wordt tijdens werkzaamheden informatie, over bijvoorbeeld de verplaatsing van assets, eenvoudig gedeeld met de ProRail-organisatie, en data vanuit de nieuwbouwwerkzaamheden deelt ProRail asset-informatie met de onderhoudsaannemers", aldus Thymo van den Brug, projectmanager Asset Management Informatie bij ProRail. "De datakwaliteit wordt door deze nieuwe backbone aanzienlijk verbeterd; alle betrokken partijen werken straks met dezelfde informatie en met dezelfde karakteristieken van een object. Dit bevordert de manier waarop ProRail en de aannemers met elkaar samenwerken."

"Deze volledig geïntegreerde benadering is niet alleen innovatief vanuit een IT-standpunt, maar ook in de manier waarop ProRail en zijn aannemers met elkaar communiceren en samenwerken", aldus Twan van Dijk, salesmanager bij partner Dimensys. "De keuze van ProRail om SAP-specialisten met een goede kennis van de business én van aanvullende technologieën bij het project te betrekken, heeft zeker bijgedragen aan het succes van deze implementatie."

Mediq

Door meerdere acquisities had Mediq te maken met uiteenlopende ERP-systemen. 'Project Symphony' moest zorgen voor harmonisatie op een SAP-platform waar uiteindelijk vierduizend gebruikers gebruik van gaan maken.

Het resultaat van veertien maanden implementeren is dat Mediq nu beschikt over een volledig geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing voor ordermanagement, billing en reimbursement. Deze oplossing verhoogt de efficiëntie en het aantal claims dat direct succesvol wordt ingediend bij zorgverzekeraars.

Ook vormde Symphony de katalysator voor het opzetten van een shared service center dat is belast met financiële en claimprocessen.

Thie Watse Brouwer, EVP Business Transformation Mediq en Marc Goris, Program Director Deloitte: "Toeleveranciers in de zorg hebben te maken met grote complexiteit en regelgeving, vooral bij directe levering aan patiënten. Een geïntegreerde oplossing om het proces van order tot claim te kunnen managen was niet in de markt beschikbaar. Met SAP is het ons gelukt en zijn we uniek".

Jacobs Douwe Egberts

Op 6 maart 2014 kondigden D.E. Master Blenders 1753 (DEMB) en Mondel?z International aan om hun koffiedivisies te combineren. Zo ontstond Jacobs Douwe Egberts, 's wereld grootste 'pure play' koffieproducent met een jaaromzet van ruim 5 miljard euro. Aan Accenture de opdracht om als lead partner te zorgen voor de integratie van de IT-infrastructuren (programma Sequoia) zodat het nieuwe JDE vanaf dag 1 kon vertrouwen op een geïntegreerd IT-platform.

In de praktijk betekende deze opdracht een big-bangimplementatie in maar liefst 34 landen. In 22 landen was sprake van een volledige SAP-integratie voor alle functionele domeinen van JDE. In negen maanden tijd ging het Sequoia-projectteam live met een geïntegreerde IT- en applicatie-infrastructuur die onder andere bestaat uit de SAP-producten ECC, APO, CRM, BI on HANA, BPC, Cloud for Customer en PI.

"De succesvolle 'go live' op 6 juli 2015 stelde JDE in staat om de geïntegreerde business snel onder controle te krijgen, direct te kunnen profiteren van de synergievoordelen en de volgende stappen te zetten richting verdere groei", vertelt Niranjan Sridhar, Global IT Director Enterprise Solutions bij JDE. "We waren direct in staat om onze belofte in te lossen om voor iedere kop een koffie te bieden."

Volgens Ronald Krabben, Managing Director bij Accenture, is het succes van de migratie het directe resultaat van de 'can do'-mentaliteit die aanwezig was bij alle betrokken partijen. "DEMB, Mondel?z International, Accenture en alle andere partners werkten met elkaar samen met slechts één doel voor ogen, maar wel met duidelijke verantwoordelijkheden en een uniforme governancestructuur."

SAP Quality Awards

SAP Nederland heeft de consolidatieprojecten van Grolsch, Jacobs Douwe Egberts, BAM Bouw & Vastgoed, Mediq en ProRail, die bij deze bedrijven een kwaliteitsimpuls gaven aan de businessprocessen, genomineerd voor een Quality Award 2016. Voor deze onderscheiding zijn in totaal ruim twintig projecten in de race. Negen organisaties mogen tijdens de uitreiking op 16 september een gouden, zilveren of bronzen award in ontvangst nemen. De uitreiking van de Quality Awards 2016 vindt plaats op vrijdag 16 september.

"Professionele ondernemingen hebben het belang van het tijdig investeren in real-time technologie tot prioriteit gemaakt. Grolsch, Jacobs Douwe Egberts, ProRail, Mediq en BAM Bouw en Vastgoed zijn met hun succesvol afgeronde projecten klaar om de kansen die de digitale economie biedt te benutten", aldus Caspar Joustra, Algemeen Directeur SAP Nederland. "Met behulp van de producten, diensten en kennis van SAP en haar partners hebben deze marktleiders real-time inzicht in hun business, reduceren ze complexiteit, verlagen ze hun kosten en verhogen ze de klanttevredenheid."

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!