Wouter Hoeffnagel - 28 november 2024

Kwart van bestuurders vindt commissarissen ongeschikt voor omgang met GenAI en duurzaamheid

Maatschappelijke uitdagingen zoals GenAI en duurzaamheid zorgen voor spanningen in de boardroom. Zo vindt 26% van de bestuurders dat commissarissen onvoldoende expertise hebben om deze kwesties aan te pakken. Tegelijkertijd twijfelt 29% van de commissarissen aan de capaciteit van bestuurders om GenAI en duurzaamheid effectief in hun organisatie te integreren.

Kwart van bestuurders vindt commissarissen ongeschikt voor omgang met GenAI en duurzaamheid image

Dit blijkt uit Boards and Society: How Boards Are Evolving to Meet Challenges, een wereldwijd onderzoek van executive search en leadership consultancy firma Heidrick & Struggles, adviesbureau BCG en managementopleider INSEAD onder 574 bestuurders en commissarissen, waarvan bijna de helft uit Europa. Maar liefst 77% van de respondenten vindt dat de RvC verantwoordelijk is voor het signaleren en agenderen van deze uitdagingen. Voor een kwart is dit zelfs de hoogste prioriteit, boven financiële of economische doelen.

“Er bestaat vrijwel altijd een gezonde dynamiek tussen de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur”, zegt Imke Lampe, Partner in Charge van Heidrick & Struggles Nederland. “Nu verschillende crises elkaar steeds sneller opvolgen, is een solide basis van wederzijds vertrouwen tussen beide organen van essentieel belang. Commissarissen moeten hun bestuurders blijven uitdagen en scherp houden, maar altijd in het kader van een constructieve samenwerking.”

Scenarioplanning

Bij duurzaamheid begrijpt 82% van de bedrijven hoe dit de toekomst beïnvloedt; voor GenAI ligt dit percentage op slechts 48%. Terwijl de helft van de bedrijven al plannen heeft gemaakt rond duurzaamheidskansen en -bedreigingen, geldt dit voor slechts 37% bij GenAI. Slechts 36% kan GenAI-kansen en -bedreigingen vroegtijdig herkennen.

Lampe: “In een steeds onzekerdere wereld kiest een groeiend aantal bedrijven voor een vorm van risicomanagement, zoals scenarioplanning. Daarbij is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het in kaart brengen van toekomstige risico’s en bedreigingen, maar ook de vertaalslag te maken naar vervolgstappen. Dit vraagt om een visie voor de lange termijn, die ruimte laat voor aanpassingen wanneer omstandigheden veranderen. Naast het bijscholen van hun eigen kennis en het bijwerken van de competentiematrix, zien we dat steeds meer bestuurders hiervoor ook onafhankelijke risico-experts inzetten.”

Meer aandacht voor duurzaamheid

Duurzaamheid krijgt wereldwijd meer aandacht. Vorig jaar wist 25% van de respondenten niet hoe dit de waardecreatie beïnvloedt; nu is dat gedaald naar 9%. Toch voldoet 20% van de bedrijven nog niet aan duurzaamheidsrichtlijnen zoals de Europese CSRD, ondanks de vooruitgang in het maken van plannen en strategieën.

Lampe: “Veel organisaties rapporteren nu vaak te veel op het gebied van ESG om onderrapportage te vermijden. In plaats van alles breed te dekken, zou het veel efficiënter zijn om alleen te rapporteren over de zaken die écht belangrijk zijn voor de financiële gezondheid en de impact van het bedrijf. Dit bespaart niet alleen administratieve tijd en kosten, maar helpt ook om ESG-initiatieven beter af te stemmen op de langetermijndoelen van de organisatie. Natuurlijk vraagt dit om meer inzet van zowel commissarissen als bestuurders, maar het resultaat is betere compliance en een grotere kans op duurzaam succes.”

Vooruit 09/12/2024 t/m 16//12/2024 BW Sophos 4/12/2024 t/m 11/12/2024 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!