AP: Wijziging Kadasterwet voorkomt niet dat gegevens in verkeerde handen kunnen komen
Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat gegevens van het Kadaster in verkeerde handen komen. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een toets van het voorstel voor wijziging van de Kadasterwet.

In het voorstel ontbreekt nu nog een gedegen waarborg om onbetrouwbare bedrijven toegang tot grote hoeveelheden gegevens te weigeren.
Zonder deze waarborg kan de wetswijziging niet doorgaan, stelt de AP.
Alle woningeigenaren staan erin
In het Kadaster zijn per adres gegevens op te vragen over de eigenaar van een pand. Zoals naam, geboortedatum, of iemand getrouwd is en de aankoopprijs van het pand. Iedereen in Nederland met een eigen woning of ander vastgoed, staat erin. Het kabinet wil bepaalde commerciële bedrijven toegang geven tot grote hoeveelheden kadastergegevens. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld software voor notarissen maken, die hiermee efficiënter aktes kunnen opstellen.
Risico op misbruik
Het voorstel sluit niet uit dat ook onbetrouwbare partijen gegevens uit het Kadaster kunnen krijgen, stelt de AP. Deze partijen kunnen de gegevens zelf gebruiken, of verkopen. Bijvoorbeeld aan bedrijven die mensen reclame sturen.
Geen controle
Zonder goede waarborg is ook niet te checken of de gegevens verder doorverkocht worden, mogelijk aan steeds schimmiger partijen. De overheid zet als het ware de kraan open zonder nog te kunnen controleren waar de gegevens naartoe stromen. Ook kan de AP daarop dan niet meer effectief toezicht houden.
Erkenningsregeling nodig
Om te voorkomen dat onbetrouwbare partijen toegang krijgen tot kadastergegevens, moet er volgens de AP een erkenningsregeling komen. In die regeling moet het Kadaster eisen stellen aan bedrijven die toegang willen, en controleren of bedrijven daaraan voldoen. Voor die erkenning zou het Kadaster bedrijven een vergoeding kunnen vragen. Ook dat moet dan vastgelegd worden in de wet.