De beste route naar digitale onafhankelijkheid: on premise of in de private cloud?
In hun zoektocht naar meer digitale onafhankelijkheid, kijken veel organisaties kritisch naar alternatieven voor de publieke cloud. Zetten ze data weer op de eigen locatie? Of is de private cloud de meest logische keuze?

Steeds meer bedrijven verlaten de publieke cloud. Ook ‘early adopters’, die ooit volop kansen zagen. Dat ze daarop terugkomen, heeft voor een groot deel met de kosten te maken. De publieke cloud lijkt goedkoop, maar de werkelijkheid ligt vaak anders. Cloudproviders zijn vaak grote, niet-flexibele bedrijven met lastig te doorgronden afrekenmodellen. Het zorgt voor onvoorspelbare kosten, waar je lastig op kunt budgetteren.
Afhankelijk van de VS?
Maar daarnaast missen bedrijven in de publieke cloud ook controle over hun data en hun applicaties. Dat zorgt op dit moment, meer dan ooit, voor een onrustig gevoel. Grote cloudbedrijven zijn vaak Amerikaans en door alles wat daar nu gebeurt, is het zeer de vraag of je afhankelijk wilt zijn van dat land. Wil je dat de VS bij jouw (klant)data kan, omdat je hebt gekozen voor één van de bekende Amerikaanse hyperscalers? Nee, zo vinden steeds meer organisaties. Juist nu vinden ze het belangrijk om te streven naar digitale onafhankelijkheid.
Stap terug in de tijd
Maar doe je dat door data weer op je eigen locatie (on premise) te zetten? Slechte ervaringen met de publieke cloud komen vaak door de manier waarop grote techreuzen hun klanten behandelen. Dat betekent niet dat ‘cloud’ geen voordelen biedt. Kies je ervoor om terug te gaan naar on premise, dan zet je eigenlijk een stap terug in de tijd. Het onderhoud van de infrastructuur komt weer volledig in handen te liggen van je interne team, wat zorgt voor hogere operationele kosten en extra werklast. Ook is het maar de vraag of je daarvoor nog de benodigde kennis in eigen huis hebt, en zo niet, of je daar de juiste mensen voor kunt vinden.
Daarnaast ben je on premise minder flexibel en minder schaalbaar. Groeien of krimpen is veel lastiger dan in de cloud. Het vraagt bovendien om een flinke investering in hardware en software, naast, zoals gezegd, personeel. De kosten kunnen snel uit de hand lopen.
Beste van twee werelden
De private cloud biedt eigenlijk het beste van twee werelden. Een van de grote voordelen is schaalbaarheid. Je kunt jouw infrastructuur makkelijk uitbreiden of aanpassen. Data staat bovendien op een veilige plek. Als je daarvoor kiest, bevindt die plek zich gewoon in Nederland, waardoor je niet te maken hebt met buitenlandse regelgeving. Wanneer je samenwerkt met EGP, dan hoeven jouw IT’ers zich niet bezig te houden met het beheer en kunnen ze zich focussen op taken die voor de organisatie veel belangrijker zijn. De totale kosten zijn daarnaast voorspelbaar en, zeker op de lange termijn, ook gewoon interessant.
Ben je bang voor de extra kennis die nodig is voor de private cloud? Wees gerust: daar zijn wij voor. We gaan graag met je in gesprek.