Groen licht voor collectieve rechtszaak van boze Delta-klanten na CrowdStrike-storing
Een federale rechter geeft groen licht voor een collectieve rechtszaak van ontevreden passagiers tegen Delta Air Lines, als gevolg van de nasleep van het CrowdStrike-debacle van vorig jaar. Delta was een van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die het hardst werd getroffen door de storing, veroorzaakt door een defecte software-update van CrowdStrike die miljoenen Windows-apparaten wereldwijd deed crashen.

Dit meldt The Register. De problemen begonnen op 19 juli 2024. Hoewel de foutieve update snel werd verholpen, zag Delta zich genoodzaakt tot het annuleren van meer dan 4.500 vluchten tussen 19 en 21 juli 2024. De problemen bij Delta leken daarmee veel groter te zijn dan bij andere luchtvaartmaatschappijen, die hun reguliere operaties relatief snel wisten te hervatten.
'Delta weigerde hulp van Microsoft en CrowdStrike'
Delta gaf Microsoft-software en het CrowdStrike-incident de schuld van de problemen. Volgens de eisers in de rechtszaak boden zowel Microsoft als CrowdStrike hulp aan Delta, maar deze werd afgewezen. Klanten van Delta die te maken kregen met vertragingen en annuleringen, klaagden dat ze moeite hadden om terugbetalingen en compensatie te krijgen. De eisers beweren dat Delta niet duidelijk communiceerde over de voorwaarden van de terugbetalingen.
De rechtszaak betreft zowel binnenlandse als internationale vluchten. Binnenlandse vluchten vallen onder de regels van het Amerikaanse Department of Transportation, terwijl internationale vluchten onder het Verdrag van Montreal vallen. Delta, dat zijn operationele verliezen schatte op ongeveer een half miljard dollar als gevolg van de storing, probeerde de klacht te laten verwerpen. De rechter verwierp enkele claims, maar laat andere wel toe. Het gaat onder meer om claims gerelateerd aan contractschending en het overtreden van het Verdrag van Montreal.