WBSO stimuleert innovatie in Nederland, vooral bij MKB
In 2024 maakten bijna 19.000 bedrijven gebruik van de WBSO-regeling om te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Opvallend is dat maar liefst 97,2% van deze bedrijven tot het midden- en kleinbedrijf (MKB) behoort. De WBSO stelt bedrijven in staat om meer tijd en geld te besteden aan R&D, wat leidt tot innovaties op diverse gebieden.

Het jaarverslag (PDF) belicht een aantal concrete voorbeelden van bedrijven die dankzij de WBSO nieuwe producten of toepassingen hebben ontwikkeld. Zo zet het Rotterdamse Outlander Materials afval om in biogebaseerde, composteerbare verpakkingen. Equinox ontwikkelt technologie om energie op te wekken uit oceaanstromingen. En Tispa Medical maakt machines die helpen bij het sneller en nauwkeuriger onderzoeken van weefselmonsters.
Trends in R&D
Het rapport signaleert ook enkele trends binnen R&D. Zo maken bedrijven steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Daarnaast is er een opkomende trend in cybersecurity R&D.
In totaal werden er ruim 82.000 R&D-projecten toegekend. De totale toegekende kosten voor R&D bedroegen ongeveer 8,4 miljard euro. Het totale toegekende fiscaal voordeel bedroeg 1,7 miljard euro.
Amsterdam
De meeste bedrijven die gebruikmaken van de WBSO zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam. Op provinciaal niveau staan bedrijven in Noord-Brabant bovenaan wat betreft de toegekende kosten voor R&D. Het technologiegebied computer- en informatiewetenschappen (ICT) is het meest vertegenwoordigd qua aantal bedrijven, terwijl de mechanische techniek de meeste R&D-arbeidsjaren en -uitgaven kent.
De WBSO blijft een belangrijke stimulans voor innovatie in Nederland, met een sterke focus op het MKB. Het jaarverslag illustreert de diversiteit aan innovatieve projecten en de impact ervan op verschillende sectoren.