Witold Kepinski - 15 mei 2025

Staatssecretaris informeert Tweede Kamer over voortgang digitalisering

Staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang en ontwikkelingen op het gebied van de digitalisering van de Nederlandse samenleving. In een verzamelbrief, gedateerd 13 mei 2025, beantwoordt de staatssecretaris moties en toezeggingen en geeft een update over belangrijke beleidsonderwerpen.

Staatssecretaris informeert Tweede Kamer over voortgang digitalisering image

Wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid

De staatssecretaris (foto) gaat in op de motie van het lid Ceder (ChristenUnie) over de wettelijke verplichting voor digitale toegankelijkheid in de zorg en het onderwijs. Er wordt momenteel overlegd met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over de invulling hiervan. Een verkenning hiervan wordt opgenomen in de Werkagenda bij de Nationale Strategie voor het VN-verdrag Handicap.

AI voor werkplezier en vermindering werkdruk

Naar aanleiding van de motie van het lid Van der Werf (D66) over het inzetten van AI om werkdruk te verminderen en werkplezier te verhogen, heeft de staatssecretaris een overheidsbrede handreiking generatieve AI gepubliceerd. Daarnaast zijn er sessies gehouden met overheidspersoneel om initiatieven en behoeften rondom dit onderwerp in kaart te brengen. Er is onder meer behoefte aan kennisdeling, inspiratie en duidelijke randvoorwaarden voor de implementatie van AI-toepassingen.

Samenwerking digitale autonomie

De brief gaat ook in op de samenwerking met Duitsland en Frankrijk op het gebied van digitale autonomie. Nederland heeft samen met deze landen een intentieverklaring ondertekend en werkt aan de ontwikkeling en beproeving van digitale werkplekoplossingen, waaronder openDesk en La Suite.

Federatief Datastelsel

Verder wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het Federatief Datastelsel (FDS), dat interbestuurlijk de inzichtelijkheid en uitwisseling van overheidsdata moet verbeteren. De eerste afspraken over deelname, datakwaliteit en standaarden zijn geformuleerd en in 2025 wordt de veranderaanpak voor de komende jaren opgesteld.

Invoeringstoets Landelijke Aanpak Adreskwaliteit

De Tweede Kamer ontvangt ook de resultaten van de invoeringstoets op de wetgeving voor de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). De toets laat zien dat de uitvoering van LAA over het algemeen werkt zoals bedoeld, maar er zijn wel praktische knelpunten die verbeterd kunnen worden, zoals capaciteitsproblemen bij gemeenten en onduidelijkheden over verantwoordelijkheden.

Toepassing CODIO-kader

Verder informeert de staatssecretaris de Kamer over de toepassing van het CODIO-kader (Code Goed Digitaal Openbaar Bestuur) bij overheden. Er is een praktisch toepasbaar instrument ontwikkeld om overheidsorganisaties te helpen bij goed digitaal bestuur en het maken van afwegingen bij het gebruik van digitale technologieën.

Visie op lokale dienstverlening en 5-sterrenmodel

De Kamer wordt ook geïnformeerd over de visie op lokale dienstverlening, die voor de zomer wordt gepresenteerd, en over het 5-sterrenmodel voor transparantie van algoritmes. De staatssecretaris is positief over het 5-sterrenmodel en ziet het als inspiratie voor de verdere ontwikkeling van instrumenten zoals het algoritmeregister.

Financiële middelen goed bestuur en debat

Ten slotte wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de financiële middelen voor goed bestuur en debat. Hiervoor is structureel budget gereserveerd, oplopend van 3 miljoen euro in 2025 tot 4,5 miljoen euro vanaf 2028.

Lees de brief (PDF).

EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Cybersec Europa

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!