Wouter Hoeffnagel - 19 mei 2025

Microsoft: Model Context Protocol kan begin zijn van het 'agentic web'

Microsoft schaart zich achter het Model Context Protocol (MCP), een open-source protocol dat is geïntroduceerd door AI-bedrijf Anthropic. Het stelt dat dit protocol de potentie heeft een 'agentic web' te creëren, waarbij AI-agents van diverse bedrijven met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Microsoft trekt daarbij de vergelijking met de manier waarop hypertextprotocollen in de jaren 90 het internet hebben verspreid.

Microsoft: Model Context Protocol kan begin zijn van het 'agentic web' image

Dit tekent Reuters op uit de mond van chief technologist Kevin Scott van Microsoft, voor aanvang van het jaarlijkse Build ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf. Microsoft voorziet een toekomst waarin kunstmatige intelligentie (AI)-agenten van verschillende bedrijven naadloos kunnen samenwerken en beter kunnen onthouden wat ze hebben gedaan.

Standaarden bevorderen

Tijdens een toespraak op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond, Washington, benadrukte Scott dat het bedrijf zich richt op het bevorderen van standaarden in de technologie-industrie. Deze standaarden moeten ervoor zorgen dat AI-agenten van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen samenwerken.

Microsoft steunt daarom het CMP. Volgens Scott heeft MCP het potentieel om een "agentic web" te creëren. "Het betekent dat jullie verbeelding bepaalt wat het agentic web wordt, niet alleen een handvol bedrijven die deze problemen als eerste zien", meldde Scott volgens Reuters.

Geheugen verbeteren

Daarnaast werkt Microsoft aan het verbeteren van het geheugen van AI-agenten, zodat ze beter kunnen onthouden wat gebruikers hen hebben gevraagd. Tot nu toe voelen veel interacties met AI-agenten nog erg transactiegericht aan, stelt Scott.

Het verbeteren van het geheugen van AI-agenten vereist echter veel rekenkracht en is daarmee kostbaar. Microsoft richt zich op een nieuwe aanpak genaamd "structured retrieval augmentation", waarbij een agent korte stukjes van elk gesprek met een gebruiker extraheert, waardoor een soort roadmap ontstaat van wat er is besproken. "Dit is een kernonderdeel van hoe je een biologisch brein traint - je forceert niet alles in je hoofd elke keer als je een bepaald probleem moet oplossen," zei Scott.

Portland Europe BW tm 22-05-2025 DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!