Dutch Cloud Community hekelt Microsofts blokkade ICC account: 'Digitale zelfstandigheid cruciaal'
De Dutch Cloud Community (DCC) heeft in een recent blog scherpe kritiek geuit op Microsoft naar aanleiding van het afsluiten van accounts van het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens de DCC bewijst dit incident dat de risico's waar Europese overheden en bedrijven terecht bang voor zijn, nu harde realiteit zijn geworden.

De blogpost citeert een recente toezegging van Microsoft-president Brad Smith, waarin hij de vastberadenheid van het bedrijf benadrukte om de belangen en rechten van Europese gebruikers te verdedigen en juridische stappen te ondernemen als regeringen cloudoperaties zouden willen opschorten.
De DCC stelt echter dat Microsoft enkele dagen later, op bevel van de Amerikaanse overheid en zonder tussenkomst van een rechter, de toegang tot het account van ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft ontzegd. De organisatie benadrukt dat dit gebeurde zonder protest van Microsoft en zonder dat het ICC de kans kreeg op weerwoord.
Volgens de Dutch Cloud Community is dit precies waar Europese overheden en bedrijven voor vrezen: dat contractuele afspraken en garanties van Amerikaanse providers plotseling waardeloos blijken te zijn onder politieke druk. De DCC waarschuwt dat in een vergelijkbaar scenario de toegang tot bijvoorbeeld de mailservers van het Nederlandse parlement, die ook bij Microsoft draaien, met één bevel onmogelijk gemaakt zou kunnen worden als een motie de Amerikaanse regering onwelgevallig is.
Wake-up call
De blogpost noemt dit incident een "ernstige wake-up call" en stelt dat niemand, of het nu overheden, gemeenten of bedrijven betreft, op dit moment een garantie kan krijgen van Amerikaanse providers dat de integriteit van hun data en de continuïteit van dienstverlening altijd gewaarborgd zal blijven. De DCC benadrukt dat digitale zelfstandigheid voor Europa en Nederland belangrijker is dan ooit.
De Dutch Cloud Community adviseert overheden en bedrijven om hun afhankelijkheden van niet-Europese cloudproviders te inventariseren, risico's in kaart te brengen en waar nodig te streven naar IT- en cloudoplossingen die onder de bescherming van Europese wetgeving vallen. De DCC biedt hierbij hulp en advies aan en roept dienstverleners op om bij te dragen aan initiatieven op dit gebied.