Tsjechië: Chinese groep zit achter aanval op ministerie van Buitenlandse Zaken
Tsjechië houdt een Chinese groep verantwoordelijk gesteld voor een cyberaanval op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Tsjechische autoriteiten gaat het om een "kwaadaardige cybercampagne", gericht op een netwerk dat werd gebruikt voor niet-geheime communicatie.

De Tsjechische regering vermoedt dat de groep APT31, die gelinkt wordt aan China, achter de aanval zit. Deze groep houdt zich volgens Tsjechië bezig met cyberspionage. Als reactie heeft Tsjechië de Chinese ambassadeur opgeroepen om het incident te veroordelen.
Gericht op kritieke infrastructuur
Het ministerie meldt dat de hack-activiteiten al in 2022 begonnen en gericht waren op kritieke infrastructuur. Het is nog onduidelijk welke informatie is buitgemaakt of welke schade de cyberaanval heeft aangericht. Wel heeft het ministerie inmiddels een nieuw communicatiesysteem met betere beveiliging geïmplementeerd, aldus de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken.
De Tsjechische regering heeft nog geen verdere details vrijgegeven over de aanval of mogelijke motieven. China heeft nog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen.
NAVO staat achter Tsjechië
De NAVO meldt in een verklaring: "We staan in solidariteit met de Tsjechische Republiek na de kwaadaardige cybercampagne tegen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We erkennen dat de regering van de Tsjechische Republiek de verantwoordelijkheid heeft toegeschreven aan de Volksrepubliek China, specifiek APT31, die geassocieerd wordt met het Ministerie van Staatsveiligheid. Deze campagne richtte zich op een niet-geclassificeerd netwerk van het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor schade en verstoring ontstonden.
We veroordelen kwaadaardige cyberactiviteiten die bedoeld zijn om onze nationale veiligheid, democratische instellingen en kritieke infrastructuur te ondermijnen sterk. De kwaadaardige cyberactiviteit gericht tegen de Tsjechische Republiek benadrukt dat de cyberspace voortdurend betwist wordt. We observeren met toenemende bezorgdheid het groeiende patroon van kwaadaardige cyberactiviteiten afkomstig uit de Volksrepubliek China."
De volledige verklaring van de NAVO is hier te vinden.
Ook EU schaart zich achter Tsjechië
De Europese Unie en haar lidstaten, samen met internationale partners, hebben vandaag hun solidariteit betuigd met Tsjechië na een kwaadaardige cybercampagne die gericht was op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tsjechië heeft vastgesteld dat de cyberaanval is uitgevoerd door de Advanced Persistent Threat 31 (APT31), een groep die geassocieerd wordt met het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid.
Lees hier meer over de reactie van de Europese Unie.