Redactie - 15 september 2017

Microsoft en Zoom Media presenteren demo op IBC

Het wordt makkelijker om video's doorzoekbaar te maken zo melden Microsoft en het Nederlandse Zoom Media. Tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) tonen de bedrijven een demo waarin spraak wordt omgezet in tekst.

Microsoft Azure is een verzameling van cloud services waarmee IT-ontwikkelaars toepassingen kunnen bouwen en beheren. Tot deze verzameling behoort ook een aantal tools die inzicht geven in het beeldmateriaal. Denk aan gezicht- en objectherkenning. Het Azure-pakket wordt alsmaar uitgebreid met nieuwe features om ervoor te zorgen dat klanten altijd de nieuwste technieken tot hun beschikking hebben.

Speech2text behoort al tot het assortiment, maar de Nederlandse versie was nog niet beschikbaar. Door deze nieuwe samenwerking komt daar nu verandering in. "De ontwikkeling van speech2text software gaat per taalgebied en is daarom zeer tijdrovend. Zoom Media is twee jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van de Nederlands speech2text software", vertelt Abderrahim Ait Ben Moh, CEO van Zoom Media."Aanvankelijk om ons eigen werk makkelijker te maken, want zo kunnen onze reporters bijvoorbeeld makkelijker zoeken in radio- en tv-fragmenten. Sinds januari bieden we het ook aan als automatische dienst voor onze klanten. Omdat wij ons hebben toegespitst op de Nederlandse taal hebben we een hoog niveau behaald. De foutmarge ligt zo rond de 4 procent, dat betekent dat bij clear speech 96 procent van de gesproken woorden correct wordt omgezet in tekst."

Geluidsfragmenten doorzoekbaar

Door de samenwerking kunnen mediabedrijven en gebruikers van Azure de Video Indexer gebruiken om hun audiovisuele bestanden doorzoekbaar te maken. Dat biedt veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het doorzoekbaar maken van online video’s of het archiefmateriaal van omroepen.

IBC, hal 9 stand 33.

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!