Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2025

Zes tips voor soepele overgang naar SBR-rapportages

Ook middelgrote en grote ondernemingen zijn vanaf boekjaar 2025 verplicht hun jaarrekening via Standard Business Reporting (SBR) aan te leveren in het iXBRL-formaat. Voor micro- en kleine bedrijven geldt deze verplichting al sinds 2016/2017. Deze gestandaardiseerde methode zorgt ervoor dat financiële- en bedrijfsinformatie digitaal kan worden uitgewisseld tussen bedrijven en overheden. Workiva deelt zes tips voor een soepele overgang.

Zes tips voor soepele overgang naar SBR-rapportages image

Hoewel SBR straks voor vrijwel alle bedrijven verplicht is, blijkt uit Workiva’s 2025 Executive Benchmark on Integrated Reporting dat het vertrouwen in de onderliggende data nog onvoldoende is. Bijna een kwart (23%) van de executives geeft aan niet volledig te vertrouwen op de financiële gegevens die worden gebruikt voor rapportage. Het vertrouwen in interne controles en risicobeoordeling ligt nog lager: 31 procent heeft twijfels bij de financiële controles en 35 procent bij de controles op duurzaamheidsgegevens.

Zes tips

Deze cijfers benadrukken het belang van een goede voorbereiding op de SBR-wetgeving. Om bedrijven te helpen, volgen hier zes tips:

1. Begin op tijd en hanteer een duidelijke strategie

De overstap naar SBR verandert niet alleen de techniek van rapporteren, maar vraagt ook om een aanpassing van de workflow. Bedrijven doen er goed aan om tijdig te starten met de voorbereiding: breng in kaart wat er verandert, wie waarvoor verantwoordelijk is en of de huidige processen toereikend zijn.

Zorg daarnaast dat de financiële gegevens op orde zijn en verwerk deze in gestandaardiseerde rapportageformats. Voor veel bedrijven is dit hét moment om processen te stroomlijnen en fouten te verminderen. Is er extra kennis of ondersteuning nodig? Wacht dan niet te lang met hulp inschakelen – de deadlines liggen vast.

2. Verdiep je in de wetgeving en de impact op het bedrijf

Zorg dat je op de hoogte bent van de actuele SBR-richtlijnen, de bijbehorende indeling van gegevens en wat deze betekenen voor rapportageprocessen en de IT-structuur. SBR ontwikkelt zich voortdurend, waardoor aanpassingsvermogen nodig is. Raadpleeg hiervoor betrouwbare bronnen zoals overheidsinstanties en brancheorganisaties, en denk aan relevante trainingen en kennissessies om je kennis up-to-date te houden.

Breng daarnaast in kaart waar de huidige financiële rapportage nog tekortschiet ten opzichte van de nieuwe vereisten. Welke onderdelen moeten worden aangepast? Zijn er specifieke bedrijfssituaties of uitzonderingen die extra aandacht vragen? Een gerichte analyse helpt om tijdig toe te werken naar een succesvolle overstap.

3. Implementeer geschikte software

Niet alle bestaande software voldoet aan de nieuwe SBR-eisen. Inventariseer op tijd (6 à 12 maanden voor de ingangsdatum) welke softwarepakketten aansluiten bij de SBR-eisen en jouw rapportagebehoeften. Is de interface bijvoorbeeld toegankelijk voor alle teams, of vereist dit specialistische kennis? Vergelijk aanbieders niet alleen op functionaliteit, maar ook op betrouwbaarheid, ondersteuning en compliance op de lange termijn. Zo is er voldoende ruimte om de software te testen en eventuele knelpunten te verhelpen.

4. Voer een dry-run uit

Om zeker te zijn van een succesvolle implementatie is testen essentieel. Voer een proefrapportage uit met gegevens van een eerder boekjaar om het volledige proces te doorlopen en eventuele knelpunten of onduidelijkheden te signaleren. Hierdoor kun je processen optimaliseren, fouten corrigeren en het vertrouwen in een soepele overgang naar de nieuwe werkwijze vergroten.

5. Check het juiste format: XBRL of inline XBRL

Een correcte aanlevering van de jaarrekening begint bij het gebruik van het juiste formaat: XBRL of iXBRL. Dit is afhankelijk van wat wettelijk vereist is voor jouw type onderneming. Zorg daarnaast dat de tagging, een ‘label’ waarmee je aangeeft wat het cijfer precies betekent, volledig en juist is. Controleer ook of het rapport volledig is opgemaakt in het juiste formaat; XBRL geldt straks voor alle bedrijven, iXBRL voor beursgenoteerde en grote bedrijven. Zo is het rapport klaar voor digitale indiening bij de bevoegde instanties. Je waarborgt hiermee de compliance en voorkomt vertraging of afwijzing in het indieningsproces.

6. Wacht niet tot het laatste moment

Hoewel de nieuwe rapportagestandaarden vanaf boekjaar 2025 gelden, hoef je niet te wachten met het optimaliseren van je rapportageproces. Door nu al te beginnen met het optimaliseren, bespaar je later tijd, voorkom je herindieningen en bouw je vertrouwen op in je eigen eindrapportages. Een proactieve aanpak zorgt voor een soepelere overgang en voorkomt verrassingen als de verplichting eenmaal ingaat.

Yoeri Schuwer, Head of Benelux van Workiva: “Vanaf boekjaar 2025 moeten grote bedrijven hun jaarrekening op een nieuwe, digitale manier aanleveren. Later volgen er extra regels voor meer bedrijven, waarbij vooral grote organisaties de aanpassing zullen voelen. Door je goed voor te bereiden, wordt het niet alleen een verplichting, maar ook een kans om de financiële rapportage duidelijker en betrouwbaarder te maken voor stakeholders.”

Aan de 2025 Executive Benchmark on Integrated Reporting namen 1.601
executives en 222 institutionele beleggers deel. Onder de respondenten
bevonden zich directieleden, de C-Suite, en VP/SVP’s van organisaties in
Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië.

ESET 30/6/2025 t/m 7/7/2025 BW MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 1

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!