Europese bedrijfsleiders pleiten voor 'Klokstop' AI-Act
Een groep van Europese bedrijfsleiders, waaronder CEO's van giganten als Airbus, ASML, Axa, Carrefour, Mercedes-Benz, Philips, Siemens Energy en TotalEnergies, heeft vandaag in een open brief een dringende oproep gedaan aan de Europese Commissie. Zij pleiten voor een tweejarige "klokstop" op de handhaving van de AI-wet (Artificial Intelligence Act). De bedrijven vrezen dat de huidige onduidelijke en overlappende regelgeving de Europese ambities op het gebied van kunstmatige intelligentie in gevaar brengt en de innovatie belemmert.

De ondertekenaars van de brief, die gezamenlijk honderdduizenden mensen in heel Europa in dienst hebben, uiten hun bezorgdheid over de verstoring van het evenwicht tussen regulering en innovatie in Europa. Ze benadrukken dat AI een transformerende technologie is die het potentieel heeft om hele economische sectoren opnieuw te definiëren, van energie en productie tot biowetenschappen en defensie. Het vermogen van Europa om te leiden in AI-innovatie en adoptie is volgens hen cruciaal voor het aanpakken van de concurrentie- en soevereiniteitsuitdagingen die onlangs door Mario Draghi werden geïdentificeerd.
"Helaas wordt dit evenwicht momenteel verstoord door onduidelijke, overlappende en steeds complexere EU-regelgeving," staat in de brief. "Dit brengt Europa's AI-ambities in gevaar, aangezien het niet alleen de ontwikkeling van Europese kampioenen in gevaar brengt, maar ook het vermogen van alle industrieën om AI op de schaal in te zetten die de wereldwijde concurrentie vereist."
De bedrijven verwelkomen het AI Continent Actieplan van de Commissie en de toezegging tot reguleringsvereenvoudiging. Ze benadrukken echter dat ambitie nu moet worden omgezet in actie. De komende digitale omnibuspakketten en de 'digital fitness check' moeten volgens hen een beslissende draai maken naar een meer proportionele, innovatievriendelijke reguleringsaanpak, die zowel KMO's, start-ups, scale-ups als grote gevestigde bedrijven ten goede komt.
GPAI
Concreet wordt in de brief aangedrongen op een uitstel van twee jaar voor de inwerkingtreding van belangrijke verplichtingen van de AI-wet. Dit geldt zowel voor verplichtingen met betrekking tot bijvoorbeeld hoogrisico-AI-systemen, die naar verwachting in augustus 2026 van kracht worden, als voor verplichtingen voor algemeen toepasbare AI-modellen (GPAI), die in augustus 2025 in werking zouden treden, terwijl de langverwachte gedragscode nog moet worden gepubliceerd.
Een dergelijk uitstel, gekoppeld aan een toezegging om reguleringskwaliteit boven snelheid te stellen, zou volgens de bedrijfsleiders een sterk signaal sturen naar innovatoren en investeerders wereldwijd dat Europa serieus is met zijn vereenvoudigings- en concurrentieagenda. Het zou ook de nodige ruimte creëren voor de ontwikkeling van een innovatievriendelijke implementatiestrategie en het identificeren van pragmatische wegen voor reguleringsvereenvoudiging.
De ondertekenaars, die zich inzetten voor het Europese project en de ontwikkeling van betrouwbare, mensgerichte AI, zijn ervan overtuigd dat Europa een unieke kans heeft om te leiden in de wereldwijde AI-economie. Deze kans kan echter alleen worden gerealiseerd door nu daadkrachtig te handelen, met vastberadenheid en samenwerking als kernprincipes.