UU en SURF bewegen Microsoft tot wereldwijde aanpassing Windows schijfencryptie
Een gezamenlijke inspanning van de Universiteit Utrecht (UU) en SURF heeft geleid tot een wereldwijde aanpassing in de schijfencryptie (BitLocker) van Windows.

De aanleiding was een ongewenste activering van BitLocker op privélaptops van studenten, die via de Microsoft-licentie van de universiteit automatisch werden versleuteld zonder expliciete keuze van de UU. Dit resulteerde in ontoegankelijke computers voor studenten, waarbij de universiteit ongevraagd de digitale sleutel bezat.
Privacy officer Jonas Folkers van de UU kaartte het probleem, dat ook bij andere onderwijsorganisaties speelde, collectief aan bij Microsoft via SURF. Door het als privacyvraagstuk te benaderen, erkende Microsoft het probleem en implementeerde uiteindelijk een definitieve oplossing in Windows-versie 24H2. Hierdoor wordt BitLocker niet langer automatisch ingeschakeld wanneer een privé-laptop met een lokaal Microsoft-account wordt gekoppeld aan een onderwijsinstelling.
Vragen over relatie met techleveranciers
De aanpassing heeft wereldwijde impact voor gebruikers van de educatieversie van Windows. De situatie roept echter ook vragen op over de langetermijnautonomie van de onderwijs- en onderzoekssector en de relatie met dominante technologieleveranciers.